Valokuitu lisää Joutsan vetovoimaa

7.11.2023

Joutsa on noin 4200 asukkaan vireä kunta nelostien varrella eteläisessä Keski-Suomessa. Valokuituverkko on alueen elinvoimaisuuden kannalta merkittävä, ja se luo uusia positiivisia mahdollisuuksia niin alueen asukkaille kuin yrittäjillekin.

Joutsan kunnan ja MPY:n yhteistyön ensiaskeleet otettiin jo vuosia sitten, kun kunta etsi kumppania rakentamaan alueelleen valokuituverkkoa. Keskustelujen edetessä kunnan oman vuokrataloyhtiön tietoliikenneverkon ajanmukaistaminen toi vihreää valoa koko taajaman valokuituverkon rakentamiseen. Marraskuussa 2022 MPY hankki Keski-Suomen Valokuituverkot Oy:n rakennuttaman ja omistaman viestintäverkon Joutsan taajama-alueella, ja tämä edelleen vauhditti Joutsan alueen kuiduttamisaikataulua.

Toimintavarman valokuituverkon rakentamisessa Joutsan kunta ja kunnan omistama Kiinteistö Oy Joutsan vuokra-asunnot luottivat MPY:n asiantuntijuuteen ja vuosikymmenten kokemukseen kuitupohjaisessa tietoliikenneverkkorakentamisessa. Rakennushankkeen ensimmäisessä vaiheessa kuidutettiin Joutsan keskustaajama ja Leivonmäen alue. Ensimmäiset liittymät kytkettiin syksyllä 2022.

Huippunopea tiedonsiirto edistää alueen kehitystä

Verkon kautta tarjottavien ja käytettävien palveluiden määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Luotettava ja toimintavarma valokuituverkko on alueen kehittymisen kannalta hyvin tärkeä. Se houkuttelee alueelle uusia asukkaita ja yrityksiä, mahdollistaa tulevaisuuden palveluiden toimivuuden sekä nostaa kiinteistöjen arvoa.

– Valokuituverkon rakentaminen oli alueen elinvoimaisuuden kannalta äärimmäisen tärkeää. Kuituyhteys mahdollistaa nopeaa tiedonsiirtoa kuluttajille ja tehokkaan liiketoiminnan harjoittamisen yrittäjille, kiteyttää Joutsan kunnanjohtaja Harri Nissinen.

Myös Joutsan kunnan omia tiloja, kuten kunnantalo, sote-keskus, Kurkiauran koulu Leivonmäellä sekä Joutsan yhtenäiskoulu liitettiin samalla kuituverkkoon. MPY:n Yritysverkkoratkaisulla kunnan toimipisteet yhdistettiin yhdeksi suljetuksi verkoksi.

– Valokuitu on parantanut kunnan nettiyhteyksiä huomattavasti. Valokuitu on nykyaikaisen tietoliikenteen ehdoton edellytys tarjoten suurempia tiedonsiirtonopeuksia ja luotettavuutta käyttäjilleen, painottaa Joutsan kunnan ICT-asiantuntija Mika Virtanen.

MPY huolehtii verkkopalvelun toiminnasta, hallinnasta ja operoinnista. Palveluun sisältyy kaikki tarvittava laitteisto sekä sen elinkaaren hallinta.

– Pienen organisaation ei ole mahdollista järjestää kattavaa tietoturvan valvontaa itse ja silloin se kannattaa ostaa palveluna taholta, joka tuottaa sitä jo muutoinkin ympärivuorokautisesti. Nyt voin olla huojentunein mielin lomallakin, kun tiedän MPY:n huolehtivan 24/7 verkon toiminnasta ja turvallisuudesta, jatkaa Virtanen.

 

Valokuitu vuokra-asuntoihin varmistaa tyytyväiset asukkaat

Kuituverkon rakentumisen myötä KOY Joutsan vuokra-asunnot talojen asukkaat liitettiin nopeaan valokuituverkkoon, jonka ansiosta heillä on hyvät mahdollisuudet hyödyntää niin TV- ja viihdepalveluja kuin nopeaa internetyhteyttäkin. Esimerkiksi etätyön tekeminen ja etäopiskelu omasta kodista käsin tehostuvat, kun ei tarvitse taistella tökkivien nettiyhteyksien kanssa. Vanhemmille ihmisille verkkoon liittyminen voi tarkoittaa, että kotona asuminen onnistuu pidemmän aikaa, koska häiriöttömän ja katkottoman yhteyden avulla valvonta- ja turvapalvelujen järjestämiselle on paremmat mahdollisuudet. Toimintavarmojen nettiyhteyksien suosioon vaikuttaa myös suoratoistopalveluiden ja pelaamisen kasvu.

– Hankkeen ensimmäisessä vaiheessa toimme MPY:n valokuidun 132 asuntoon. Tämä tarkoittaa noin 350 asukasta Joutsan taajaman alueella, toteaa toimitusjohtaja Ari Solatie KOY Joutsan Vuokra-asunnoista.

Valokuitu ja toimivat tietoliikenneyhteydet ovat yhtä tärkeää kuin sähkö ja vesi. Koko talon kattavat taloyhtiönettiratkaisut ovat asukkaille edullisin tapa saada kiinteä nettiyhteys asuntoon. Omia nettiliittymiä ei siis enää välttämättä tarvita.

– Valtaosa asukkaistamme on innolla odottanut laadukkaita nettiyhteyksiä. Samalla tarjoamme monipuoliset kaapeli-TV-palvelut. Asukkaamme voivat siis irtisanoa nykyisiä omia päällekkäisiä palveluitaan, ja se on silkkaa säästöä heidän kuukausimenoihinsa. Satsaamme tulevaisuuteen ja siirrymme kertaheitolla nykyaikaan nostaen asukkaidemme asumistasoa, miettii Solatie tyytyväisenä.

Yhteisen kotiseudun puolesta

Joutsan kunnalle ja MPY:lle on kunnia-asia taata alueen asukkaille ja yrityksille laadukkaat nettiyhteydet, jotka sujuvoittavat koti- ja työarkea nyt ja tulevaisuudessa. Valokuituverkko edistää kunnan kehitystä ja lisää Joutsan houkuttelevuutta niin asuin- kuin yritysympäristönä. Toimivat ja huippunopeat internetyhteydet auttavat kurottamaan umpeen digitaalista kuilua ja varmistamaan, että Joutsan kunnan asukkailla ja yrittäjillä on samat mahdollisuudet ja pääsy verkkopalveluihin kuin kaupunkien asukkailla ja yrittäjillä. Fakta on, että valokuidutetut maaseutukunnat ovat paljon paremmassa tilanteessa kuin mobiiliyhteyksien varassa olevat kunnat.

– Arvostan ketterää ja hyvämaineista toimijaa, jota voi suositella muillekin, kertoo Virtanen, joka onkin jo MPY:stä lähikuntien ICT-kollegoilleen vinkannut.

– Meille on tärkeää tehdä yhteistyötä kumppanin kanssa, joka rakentaa yhteistä ympäristöä kuin omaansa. MPY on vuosikymmenten ajan tehnyt työtä maaseutukunnissa ja taistelee kanssamme elinvoimaisen kotiseudun kehittämisestä. Yhteistyömme rakentuu luottamukseen, linjaa kunnanjohtaja Nissinen.

Joutsa on virkeä ja viihtyisä liki 4200 asukkaan kunta nelostien varressa. Joutsan hyvät palvelut tarjoavat vaivatonta asumista niin paikkakuntalaisille kuin vapaa-ajan asukkaille. Kunnan alueella on lähes pari sataa järveä. Vesistöjen runsaus ja vaihteleva puhdas luonto tarjoavat miellyttävän ja turvallisen ympäristön elää ja voida hyvin. Kunnassa sijaitseva Leivonmäen kansallispuisto houkuttelee kävijöitä läheltä ja kaukaa. Joutsa tunnetaan myös aktiivisesta ja omaleimaisesta kulttuuri- ja tapahtumatarjonnastaan. Joutsassa kaikki arvokas on lähellä!


Kuvat: Ilona Savitie 

 

Tutustu myös muihin asiakastarinoihimme:

Ota yhteyttä myyntiimme!

Kaipaatko sinäkin kumppania, joka ymmärtää kotiseutusi tarpeet?
Autamme sinua mielellämme kehittämään sinunkin kotiseutusi tietoliikenneverkon toimivaksi. Ota yhteyttä sinulle sopivalla tavalla.
Soita tai lähetä sähköpostia.

Niko Hämäläinen

Myyntipäällikkö
yritykset, kaupungit ja kunnat

Janne Korhonen

vt. toimitusjohtaja