Etusivu UUSIKuluttajilleArtikkelitValokuitu lisää taloyhtiöiden asumismukavuutta ja vetovoimaa

Valokuitu lisää taloyhtiöiden asumismukavuutta ja vetovoimaa

11.1.2023

Nopea internetyhteys katsotaan nykypäivänä perustarpeeksi. Kun saman taloyhtiöliittymän sisällä striimataan, surffataan tai työskennellään etänä, nettikaistalle tulee helposti ruuhkaa. Torven soitto ei auta, mutta tarjolla on onneksi päättymätön ohituskaista: valokuitu.

Toimintavarman valokuituliittymän nopeus pysyy tasaisena muiden samanaikaisten käyttäjien määrästä riippumatta. Taloyhtiön asukkaan arki helpottuu huomattavasti, kun some, pelit, elokuvat, työt ja palvelut toimivat moitteettomasti.

– Valokuidun tiedonsiirtokyky on lähes rajaton. Tämä mahdollistaa sen, ettei kaistaa tarvitse jakaa ja nopeus säilyy tasaisena, kertoo kaupallinen johtaja Janne Korhonen MPY:ltä.

Eikö 4G tai 5G sitten riitä?

– Monesti riittääkin – paitsi juuri silloin, kun nettiä käyttävät muutkin. Esimerkiksi suoratoistettavat teräväpiirtolähetykset pätkivät herkästi käyttäjämäärien noustessa. Urheilulähetykset ovat tästä hyvä esimerkki. Lisäksi valokuitu on investointi tulevaisuuteen, jolla nostetaan asunnon arvoa, Korhonen muistuttaa.

Valokuitu sopii erinomaisesti myös videoyhteyden yli tarjottaviin sosiaali- ja terveyspalveluihin, joilla tuetaan iäkkään väestön asumista kotona. Näin valokuitu taloyhtiöön parantaa asukkaiden turvallisuutta.

Pyydä asiantuntija taloyhtiökokoukseen

Erityisesti vanhoissa taloyhtiöissä valokuidun hankintaa saattaa jarruttaa pelko korkeista remonttikustannuksista. Valokuidun käyttöönotto ei kuitenkaan yleensä vaadi sisäverkkoremonttia. Tämä seikka tulee usein yllätyksenä.

– Riittää, että valokuituliittymä tuodaan taloyhtiön tekniseen tilaan asti. Viimeiset muutamat metrit taloyhtiön teknisestä tilasta asuntoihin toteutetaan esimerkiksi taloyhtiön olemassa olevaa kuparikaapelia eli lankapuhelinverkkoa, Ethernet-kaapelia tai valokuitua pitkin. Minkäänlaista remonttia ei siis yleensä vaadita, Korhonen vinkkaa.

Valokuidun hankkiminen taloyhtiöön saattaa olla hyvinkin nopea prosessi. MPY:n valokuituverkko yltää jo nykyisellään esimerkiksi Mikkelin taajamassa lähes kaikkiin taloyhtiöihin, jolloin valokuitunetti saadaan asukkaiden käyttöön jopa parissa viikossa.

Taloyhtiö valitsee liittymälle haluamansa perusnopeuden, kuten 50M tai 100M, jonka kuukausimaksu laskutetaan taloyhtiöltä. Huoneistokohtaisesti asukkaat voivat itse tilata lisää nopeutta aina 10G:aan asti sekä palveluja, kuten lisää sisältöä ja kanavia telkkariin.

Kun taloyhtiön asukas, isännöitsijä tai taloyhtiön hallituksen edustaja kiinnostuu taloyhtiökohtaisesta valokuituliittymästä, kannattaa taloyhtiökokoukseen pyytää paikan päälle tai etänä mukaan MPY:n asiantuntija vastaamaan mieltä askarruttaviin kysymyksiin. Moneen kysymykseen saa vastauksen myös MPY:n myymälässä.

– Haluamme tarjota riittävästi tietoa päätösten tueksi. Kokousvierailu tai lisätietojen kysyminen ei toki velvoita liittymän tilaamiseen, Korhonen lupaa.

Nykyinen tietoliikenneverkko elinkaarensa päässä

Nykyisin käytössä oleva kaapeliverkko on vanhenemassa kovaa vauhtia ja tulee poistumaan käytöstä vaiheittain tästä vuodesta alkaen. Nykyiset palvelut säilyvät kuidun päällä, ja tulevaisuuden palveluita varten kuituun vaihtaminen on suorastaan välttämätöntä.

– Taloyhtiöiden kannattaa toimia nyt. Kuituun liittyminen juuri nyt on järkevää, sillä myöhemmin kustannukset tulevat olemaan heille huomattavasti korkeammat. Olen huolissani, että taloyhtiöt eivät huomaa tarttua nyt voimassa olevaan tarjoukseen. Tässä on selkeä tilaisuus säästää rahaa. Suosittelen etenemään ripeästi valintapäätöksen kanssa, rohkaisee Korhonen.

Tutustu kampanjoihimme ja säästä taloyhtiöllesi selvää rahaa!

Tutustu valokuituun, MPY:n tarjontaan ja kampanjoihin eri paikkakunnilla mpy.fi/valokuitu.
Voit ottaa yhteyttä myös myyntiimme. Kartoitetaan yhdessä taloyhtiönne tarpeisiin soveltuvat ratkaisut.

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: