EtusivuKuluttajilleArtikkelitLaajakaistan vertailu

Laajakaistan vertailu – mitä asioita on otettava huomioon liittymää valitessa

30.9.2021

Onko sinulla hakusessa nopea ja luotettava netti, mutta et tiedä, minkälainen internetyhteys sinun kannattaisi valita. Onko tarkoituksenasi hankkia kiinteä laajakaista kotiin vai tarvitsetko liittymää, joka kulkee mukanasi?

Tässä artikkelissa kerromme sinulle asioita, mitä sinun tulee huomioida sinulle ja perheellesi sopivinta liittymää valitessa. Tämän jälkeen olet kartalla, mikä nettiliittymä kannattaa valita.

Pikalinkit sisältöön:

Nopeus

Tekniset ominaisuudet

Lisäpalvelut

Saatavuus

Hinnat ja ehdot

 

Laajakaistan vertailu: nopeus

Kuinka nopea nettiyhteys on riittävän nopea? Tarvittava laajakaistan nopeus riippuu paljon käyttötarkoituksesta sekä käyttäjien lukumäärästä. Laajakaistanopeuksia vertaillessa kannattaa huomioida myös saatavilla olevien liittymien erilaiset kaistatilat sekä lähtevälle että tulevalle liikenteelle. Jos lataat omia videoitasi YouTubeen tai muihin medioihin ja pilvipalveluihin, on internetyhteyden upload eli lähetysnopeus sinulle tärkeä. Jos taas lataat netistä tiedostoja ja striimaat leffoja tai musiikkia, kiinnitä huomiota netistä lataamiseen eli download -nopeuteen.

Pienempi netin nopeus on riittävä, jos käytät nettiä harvoin ja silloinkin pääasiassa esimerkiksi sähköpostien tai lehtien lukemiseen sekä uutisten ja sosiaalisen median selailuun. Tällöin yhteyden nopeudeksi voi riittää hyvin 20-50 MBit/s.

Nopeampaa laajakaistayhteyttä tarvitset mm. silloin, kun olet aktiivinen online-pelaaja, latailet suuria tiedostoja maailmalle, teet jatkuvasti luotettavia yhteyksiä vaativia etätöitä tai katsot kaikki TV-ohjelmasi ja leffasi netin kautta. Tällöin suosittelemme yli 50 MBit/s nopeutta.

Mitä enemmän sinä ja taloudessasi asuvat henkilöt käyttävät nettiä, sitä nopeampi laajakaista kannattaa yleensä valita. Nopea netti vie sinut sujuvasti verkkoon ja surffailette koko perhe samanaikaisesti ilman ikäviä keskeytyksiä.

Laajakaistan vertailu: tekniset ominaisuudet

Laajakaistoja toteutetaan erilaisilla tekniikoilla. Tilattavissa olevat kiinteät laajakaistaliittymät riippuvat asuinpaikastasi, sillä eri kiinteistöissä ja taloyhtiöissä voi olla käytössä eri laajakaistatekniikoita. Tällaisia ovat mm. valokuitu ja kaapelimodeemi. Nopeimmat yhteydet rakennetaan valokuidulla. 

  • Valokuitulaajakaista on huippunopea ja luotettava. Yhteys on säävarma ja ei ole sidoksissa naapureiden internetkäyttöön. Lue lisää valokuidusta artikkelistamme
  • Kaapelilaajakaista toimii kaapeli-TV-verkossa. Saat kotisi TV-pistokkeesta langattomasti kiinteän laajakaistan kaapelimodeemin avulla. Kaapeli-TV-tekniikka mahdollistaa nettiyhteyden koko taloyhtiön kattavalla ratkaisulla, mutta voit aina tilata myös oman liittymäsi.  Tutustu MPY:n taloyhtiönettiin. Sivuiltamme löydät myös kätevän ladattavan muistilistan siihen, miten edetä taloyhtiönetin hankinnassa.
  • Hybridilaajakaista: Tässä vaihtoehdossa käytetään samanaikaisesti kiinteätä laajakaistaa sekä mobiililaajakaistaa. Hybridikaista yrittää priorisoida käytettävää tekniikkaa palvelukohtaisesti.
  • Mobiililaajakaistan kiistaton etu on liikkuvuus. Yhteys kulkee mukanasi siellä missä oletkin. Mobiilikaista toimii SIM-kortin kautta ja liikkuva laajakaista voi olla joko 3G, 4G tai 5G. Mobiilikaista on pitkän matkan langaton tekniikka, joka saattaa olla alttiimpi ympäristötekijöille kuin kiinteä laajakaista. 

Hyvän nettiyhteyden merkitys kasvaa jatkuvasti, sillä nettiä käytetään enemmän kuin koskaan. Tutustu aiheeseen lisää lukemalla artikkelimme Kiinteä laajakaista vai mobiililaajakaista

Laajakaistan vertailu: lisäpalvelut

Kiinteä laajakaistaliittymä voi sisältää erilaisia yhteyteen liittyviä liitännäispalveluja. Tässä esittelemme yleisimpiä lisäpalveluita.

Tuplakaista on kiinteä ja langaton netti yhdessä. Kiinteä laajakaistayhteys takaa kotonasi vakaan ja luotettavan internetyhteyden, mutta mobiililaajakaista kulkee mukanasi liikkuessasi muualla kuin kotona. Tämä on hyvä vaihtoehto käytettäessä nettiä vaikkapa vapaa-ajan asunnolla.

Tutustu MPY Tuplakaistaan.

Kiinteä laajakaista ja viihde -paketti on kätevä valinta etenkin silloin, kun käytät nettiä paljon tv-sarjojen ja leffojen katseluun. Viihdepaketissa on tietyt peruskanavat ja yleensä TV-ohjelmien verkkotallennus ja mahdollisuus ostaa maksullisia TV-kanavia ja vuokravideoita.

Tutustu MPY viihde -palveluun.

Laajakaistan lisäpalveluina voit tilata itsellesi myös

  • Tietoturvapalvelut. Ne takaavat kattavan suojan tietokoneellesi viruksia sekä vakoilu- ja haittaohjelmia vastaan. Esimerkkinä mainittakoon kotimainen tietoturva F-Secure TOTAL.
  • Erilaisia digipalveluita. MPY:n Digitalkkarit -ketju tarjoaa asennusapua sekä huolenpitoa tietokoneellesi.

Laajakaistan vertailu: saatavuus

Laajakaistaliittymän valintaan vaikuttavat osoitteeseesi saatavilla olevat tekniikat. Käytettävissä olevat tekniikat vaihtelevat jopa naapurustosi sisällä.

Laajakaistan saatavuus kannattaa tarkastaa aina palveluntarjoajan nettisivujen kautta joko saatavuushaulla tai olemalla yhteydessä asiakaspalveluun. MPY:n saatavuuden tarkistat täältä.

Liikenne- ja viestintävirasto Trafícom kerää myös rakennuskohtaista tietoa kiinteän verkon laajakaistasaatavuudesta. Tiedot kerätään teleyrityksiltä kerran vuodessa. Viimeisimmät tiedot löydät Traficomin nettisivuilta.

Laajakaistan vertailu: hinnat ja ehdot

Nettiyhteyden kiinteä kuukausihinta, liittymän avausmaksu ja sopimuksen määräaika kannattaa huomioida liittymiä vertailtaessa. Olennaisimmat osat hintavertailussa ovat kuitenkin laajakaistan nopeus sekä käytettävissä olevan nettidatan määrä.

Muista seuraavat asiat:

  • Valitse aina kiinteä yhteys, jos mahdollista (nopea valokuitu tai kaapeli). Jos esim. valokuitua ei ole vielä saatavilla, kerro kuitenkin kiinnostuksesi valokuituun palveluntarjoajalle. Seuraamme aktiivisesti kiinnostusta aluekohtaisesti myös MPY:llä.
  • Jos kiinteä laajakaista ei ole saatavilla, ainoa vaihtoehtosi on mobiililaajakaista.
  • Halvin ei ole aina paras. Mieti, mikä on juuri sinun käyttötarpeisiisi se sopivin vaihtoehto.
  • Jos asut taloyhtiössä, huomioithan, ettei yksittäinen asukas voi tilata koko taloyhtiönetin kattavaa laajakaistaa. Taloyhtiönetistä päätös tehdään aina taloyhtiökokouksissa.

Neuvot ja vinkit MPY:ltä

Jos olet epävarma, mikä nettiliittymä on sinulle paras, me autamme. Kerro meille mihin käyttötarpeeseen liittymää tarvitset ja monta henkilöä on taloudessasi. Pystymme sitten tarkistamaan antamaasi osoitteeseen saatavuutemme ja ehdottamaan tarpeisiisi sopivaa liittymää.

Ota yhteyttä asiakaspalveluumme tai MPY maailma -myymäläämme. Etsitään paras vaihtoehto sinulle ja perheellesi. Voit myös tutustua liittymiimme nettisivuillamme.

Jos asiasi koskee taloyhtiöratkaisua, tutustu aiheeseen nettisivuillamme ja ota yhteyttä myyntiimme.

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: