EtusivuKuluttajilleArtikkelitValokuitu omakotitaloon

Valokuitu omakotitaloon

15.2.2022

Valokuidun tarve on kasvanut viime aikoina ja kotitaloudet alkavat huomaamaan, että puheet toimivan ja luotettavan tietoliikenneyhteyden merkityksestä kodissa tapahtuvaan työhön, opiskeluun sekä viihtymiseen ovat totta.

Valokuituliittymiä rakennetaan nyt vauhdilla ympäri Suomea. Markkinoille on ilmaantunut paljon uusia toimijoita ja näiden myötä erilaisia palveluita ja hintoja. Kotitaloudet pohtivat nyt, onko valokuitu ja sen päällä tuodut palvelut vertailukelpoiset, kun hintahaitari on niin laaja. Miten valokuituliittymän hinta omakotitaloon voi vaihdella 0 eurosta yli 2000 euroon?

Valokuitunetin hinta omakotitaloille

Valokuituliittymä on sijoitus tulevaisuuteen, vuosikymmenten ajalle. Valokuituliittymän rakentaminen kaivuutöineen ja toimittaminen laitteineen on todellisilta kustannuksiltaan tuhansia euroja. Osa toimijoista veloittaa asiakasta liittymän kytkennän jälkeen, osa pidemmällä aikavälillä esim. palvelun hinnassa.

Kannattaa siis laskea kokonaiskustannus, liittymishinta ja palveluiden kuukausiveloitukset yhteensä määräajalta. Myös määräajan jälkeen tapahtuva hinnan muutos on huomioitava pidemmän aikavälin hinnan tarkastelussa.

Milloin valokuituliittymä toimitetaan?

Useimmiten myynti tapahtuu niin, että houkuttelevan edullisella liittymähinnalla kerätään alueelta tilaajia, mutta varsinainen rakentaminen alkaa vasta, kun riittävä määrä tilaajia saadaan kasaan. Tästä voi seurata tilanne, jossa viime kevään 0 € liittymismaksu kuulostikin liian hyvältä ollakseen totta. Liittymää ei edelleenkään ole toimitettu, eikä kaivinkoneita alueella näkynyt.

Aluetta ei siis saatu kannattavaksi, jolloin toimija siirtyi ns. paremmille apajille. Liittymismaksu voi auttaa siinä, että pienempikin liittyjämäärä riittää rakennustöiden aloittamiseen.

Keneltä ostat valokuitua omakotitaloon?

Valokuidun tarjoaja voi olla nykyään suurien operaattoreiden tai paikallisten tuttujen operaattoreiden lisäksi joku täysin uusikin nimi. Täysin suomalaiselta vaikuttava yhtiö voi olla omistusjärjestelyiden kautta myös jotain muuta.

Toimijoiden taustat sekä näytöt onnistuneista rakennushankkeista kannattaa tarkistaa. On hyvä myös miettiä, antaako arvoa kotimaiselle tai paikalliselle toiminnalle. Onko sillä väliä, voiko rakennettu kuituverkko lopulta siirtyä ulkomaisten pääomasijoittajien haltuun.

Palveluvalikoima ja pysyvyys

Nopea laajakaista on tärkein syy valita valokuitu. Tarjoaako valokuidun toimittaja palvelut vai voiko palvelut hankkia haluamaltaan toimijalta tai tietyiltä toimijoilta? Vaihtoehdot ja sisällöt voivat vaihdella eri toimijoiden välillä.

Nopealla laajakaistalla eli niin sanotusti internetin yli voidaan kyllä toimittaa erilaisia IPTV -ratkaisuja, mutta osa toimijoista voi tarjota aitoa kaapeli-TV-palvelua. Kaapeli-TV:n etu IPTV -palveluihin verrattuna on helppous ja edullisuus. Kaapeli-TV toimii kodin kaikissa televisioissa ilman lisälaitehankintoja. Myös sisällöissä ja ilmaiskanavissa voi olla rajoituksia IPTV -palveluissa.

Sisältö ja hinnat voivat muuttua usein ja merkittävästikin. Kannattaa tutustua valikoimaan omien tarpeiden ja toiveiden täyttämiseksi.

Anna asiakaspalvelulle arvoa

Arkipäivän tilanteet ja ongelmien ratkaisu on sujuvan arjen kannalta oleellista. Tarkista kuinka eri toimijoiden asiakaspalvelu toimii. Vastaako asiakaspalvelu puhelimeen kuinka nopeasti, saanko palvelua muista kanavista ja kuinka nopeasti häiriöt korjataan?

Toimijan asiakastyytyväisyysmittarit ja vuosien kokemus kertoo siitä, että palveluprosessit on tehty asiakasta varten.

MPY on enemmän kuin kumppani

Me täällä MPY:llä teemme työtä, jotta yhteinen kotiseutumme kasvaisi ja kehittyisi. Haluamme tuoda palveluillamme iloa, mielenrauhaa ja mahdollisuuksia ihmisten elämään. Meille on kunnia-asia toimia vastuullisesti niin, että suunnittelemamme valokuituhankkeet toteutuvat luvatussa ajassa.

Valokuidun edut ovat selkeät.

Tarkista valokuidun saatavuus

 

Kirjoittaja Elisa Ketomaa

Elisa on pitkän linjan MPY:läinen, joka Telecomin asiakkuusjohtajana uskoo sydänjälkiä jättävään toimintaan. Työssään hän haluaa varmistaa, että tuomme MPY:n palveluilla iloa, mielenrauhaa ja mahdollisuuksia asiakkaidemme elämään.