EtusivuKuluttajilleArtikkelitValokuitu jokaiseen kotitalouteen Mikkelissä

Valokuitu jokaiseen kotitalouteen Mikkelissä

12.12.2022

Paikalliselle toimijalle alueen elinvoimaisuuden ja kilpailukyvyn kehittäminen on kunnia-asia.  

Kaivinkoneet puurtavat teiden vierustoilla ympäri Mikkeliä, kaapeli katoaa keloilta maan sisään. Mitä alueella oikein tapahtuu?
– Rakennamme kovaa vauhtia koko Mikkelin peittävää valokuituverkkoa. Valokuitu mahdollistaa arjen sujumisen ja palvelut pitkälle tulevaisuuteen, myhäilee toimitusjohtaja Juha Häkämies.

Valokuituverkko on tänä päivänä tietoliikenteen ehdoton edellytys. Valokuitutekniikka on luotettava ja takaa riittävän nopeat ja vakaat yhteydet seuraavaksi 50 vuodeksi. MPY:n toimintavarman yhteyden nopeus on aina se, mitä luvataan.

– Etätyön yleistyminen, monipuoliset viihdepalvelut sekä terveys- ja hyvinvointipalvelut vaativat tietoliikenteeltä kapasiteettia, jossa valokuitu on ylivoimainen. Myös tulevaisuuden 4K/8K-TV-lähetykset ja laajakaistan lisäpalvelut toimivat nyt ja jatkossa valokuituverkossa häiriöttömästi, Häkämies luettelee kuituliittymän etuja.

Valokuitu osana perusinfraa

Valokuitu ei siis ole yksi vain liittymätyyppi muiden joukossa, vaan vähitellen olennainen osa elämäämme.

– Nykykodeissa ja yrityksissä nopeat tietoyhteydet katsotaan perustarpeeksi, yhtä tärkeiksi kuin vesi, sähkö ja lämpö. Valokuitu lisää asumismukavuutta ja laatua sekä nostaa asunnon arvoa ja kiinnostavuutta.

MPY:n valokuidun kautta on saatavilla kiinteä symmetrinen laajakaista, joka toimii nyt jopa 10 gigabitin nopeudella. Symmetrisessä internetyhteydessä lataus- ja lähetysnopeus ovat samat eli tieto liikkuu molempiin suuntiin samalla nopeudella. MPY:n valokuidun välityksellä näkyy myös kaapeli-TV, jonka perusjakelussa on 31 TV-kanavaa ja lisätarjontana maksulliset kanavapaketit.

– Tulevaisuuden UHD-lähetykset edellyttävät vastaanottajalta valokuidun. Vanha koaksiaaliteknologia TV-kuvan välityksessä ajetaan vähitellen alas. Valokuidulla pystymme varmistamaan laadukkaat TV-palvelut myös jatkossa, Häkämies täydentää.

Huolettomuutta ja arjen sujuvuutta lisäävät monipuoliset laajakaistan lisäpalvelut eli MPY Wifi, MPY Viihde, MPY Tuplakaista, F-Secure TOTAL -tietoturvapalvelut sekä asennus- ja opastuspalvelut.

Hintaviidakossa kokonaiskustannus ratkaisee

Valokuituliittymiä rakennetaan nyt kiivaasti ympäri Suomea, ja markkinoille ilmestyy myös uusia toimijoita. Laajasta tarjonnasta ja hintahaitarista voi olla vaikea hahmottaa, mitä omaan ostoskoriin kannattaisi poimia. Mitä valokuidun hankkimista pohtivan tulisi tietää liittymien hinnoittelusta?

– Kannattaa tutkia kokonaiskustannusta eli paljonko valokuidun liittymishinta sekä palveluiden kuukausiveloitukset tekevät yhteensä pidemmällä aikavälillä. Myös määräajan jälkeen tapahtuva hinnan muutos on syytä huomioida, Häkämies suosittelee.

Paikallinen yritys pitää sen minkä lupaa

MPY ei vain kartoita valokuidun hankkimisesta kiinnostuneita vaan on jo aloittanut kuituverkon rakentamisen. Kuituverkko rakennetaan kerralla kuntoon koko Mikkelin alueelle. Keskustan alueen sekä teollisuusalueet kuitu peittää jo kokonaan, useilla asuinalueilla kuiturakentaminen saadaan valmiiksi vuoden 2022 aikana ja muut kuituverkkoalueet viimeistään syksyksi 2023. MPY:n valokuituliittymää ei joudu odottamaan hamaan tulevaisuuteen, vaan valtaosalle se on saatavilla jo 2023.

– Iso kiitos kaikille, jotka ovat valokuituliittymän jo hankkineet. Olemme saaneet MPY:n alueelta jo tuhansia valokuitutilauksia. Muille suosittelen kiirehtimistä, sillä kampanjahinnat muuttuvat helmikuussa, Häkämies vinkkaa.

Miksi valokuitu kannattaisi hankkia nimenomaan MPY:ltä?

– Meille MPY:llä on tärkeää taata alueellemme laadukkaat nettiyhteydet. Asiakkaat haluavat saada paikallista palvelua, siihen haluamme vastata. Olemme suora, rehellinen, helposti lähestyttävä paikallinen toimija, joka pitää sen minkä lupaa, Häkämies summaa.

MPY:n valokuituverkon rakentamisaikataulu Mikkelissä

Valmiit kuitualueet: Keskustataajama, Saksala, teollisuusalueet.

Rakentaminen valmistumassa: Kirjala-Nuijamies, Orijärvi, Savisilta, Silvasti-Kaituenmäki-Laajaharju, Tuppurala.

Rakentaminen käynnissä: Emola, Huusharju, Karikko, Kattilansilta, Laajalampi, Launiala, Lehmuskylä, Lähemäki, Peitsari, Pitkäjärvi, Rantakylä, Rouhiala, Siekkilä, Sokkala, Tupala, Tusku, Urpola, Vuolinko.

Valokuituverkko kattaa 100 % Mikkelin keskustataajamasta sekä teollisuusalueista. Monta asuinaluetta on jo kuidutettu ja viimeistenkin on suunniteltu valmistuvan syksyksi 2023

Tutustu valokuituun ja MPY:n tarjontaan mpy.fi/valokuitu/mikkeli

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: