Kannattaako valokuitu?

21.10.2021

Moni omakotitaloasuja ja taloyhtiön asukas miettii, että olisiko hyvä olla valokuidun edelläkävijä. Päätöstä tehdessä on hyvä miettiä, miksi valokuituyhteys kannattaisi valita ja mitä kaikkea se mahdollistaa nyt ja tulevassa. Toki investointiin vaikuttaa myös saatavuus, sillä valokuitua ei ole vielä kattavasti saatavilla, etenkään harvempaan asutuilla alueilla. Mikäli valokuitu kiinnostaa, kannattaa kuitenkin aina olla yhteydessä paikalliseen palveluntarjoajaan ja kysyä valokuidun saatavuutta. Uusia alueita suunnitellaan ja rakennetaan jatkuvasti, myös kysyntälähtöisesti.

Huoleton ja varma valokuitu

Aito ja toimintavarma nettiyhteys on varmaan monien toivelistalla, niin perheen nuorimpien kuin vanhempienkin. Kiinteässä valokuidussa nopeus ei heittele. Sinulla on oma jakamaton kaista, joka on täysin riippumaton asuinalueesi muista käyttäjistä. Yhteys on todellakin huippunopea ja tiedonsiirtokapasiteetiltaan ylivoimainen. Nopean netin lisäksi saat halutessasi myös kaapeli-tv:n, jonka monipuolisesta kanavavalikoimasta löytyy katsottavaa koko perheelle.

Yksi yhteys riittää omakotitalon tai taloyhtiön tarpeisiin vuosikymmeniksi eteenpäin. Kiinteä valokuituyhteys nostaa myös kiinteistön arvoa.

Kannattaako valokuitu? Vastaus on, että kyllä ehdottomasti kannattaa. Sitä tukee myös Finnet-liiton Kantarilla maaliskuussa 2021 tekemän tutkimuksen* tulos. Sen mukaan mobiiliyhteyksien käyttäjistä 30 prosentilla oli verkkoyhteyden häiriöitä jonkin verran ja seitsemällä prosentilla jatkuvasti. Valokuidun käyttäjillä vastaavat luvut olivat 14 ja kaksi prosenttia.

Valokuitu avaa mahdollisuuksia

Nopeaa nettiä tarvitaan töiden tekemiseen, tiedonhakuun ja suoratoistopalveluiden kuten Netflixin ja Yle Areenan katsomiseen. Tosiasiassa netin tarve laajenee vauhdilla muuhunkin, esimerkiksi robotti-imurin, pesukoneen, valvontakameroiden ja muihin kodin toimintojen käyttöön.

Valokuitu mahdollistaa asukkaille kaikki tulevaisuuden palvelut. Tärkeintä on kenties se, että ikäihmisille rajattoman nopea, aina toimiva netti mahdollistaa kotona asumisen pidempään. Esimerkiksi etälääkärin ja etähoitajan tapaaminen, kirjastopalveluiden käyttö ja yhteydenpito läheisiin sujuu aina.

Kannattaako valokuitu? Kyllä edelleenkin kannattaa. Nopeutta tarvitaan, sillä nykypäivänä hyvät tietoliikenneyhteydet ovat yhtä tärkeitä asukkaille kuin sähkö ja vesi.

Kannattaako valokuituun investoida?

Valokuidun jälkeen on mahdollisuus sellaisiin tiedonsiirtonopeuksiin, joihin ei muilla teknologioilla pysty. Valokuitu kannattaa valita niin omakotitaloasujille kuin pienemmille tai suuremmille taloyhtiöille, jos suinkin mahdollista.

Valokuitua kotitalouksille

Yhdessä perheessä voi olla toistakymmentä laitetta, jotka tarvitsevat nettikaistaa jopa samanaikaisesti. Valokuitu takaa, että samaan aikaan voit katsella vaikkapa Netflixiä, pelata verkossa ja tehdä etätöitä. Ei tarvitse huolehtia, että yhteys pätkisi kesken kaiken.

MPY toteuttaa valokuitunettiä kotitalouksille avaimet käteen -periaatteella. Asennus ja päätelaite kuuluvat aina tähän Kotikuitu-kauppaan. Investointia suunnitellessa on hyvä huomioida myös kotitalousvähennyksen tuoma huojennus kokonaisinvestointiin.

Tutustu kotitalouksien valokuitunettiin.

Taloyhtiönetti valokuidulla

Hyvin hoidetussa taloyhtiössä myös tietoliikenneyhteydet ovat kunnossa. Valokuitu tuodaan yleensä taloyhtiön jakamotilaan, josta se lähtee huoneistoihin taloyhtiön sisäverkkoa edustavan kaapeloinnin kautta. Valokuitu rakennetaan avaimet käteen -periaatteella eli asukkaiden ei tarvitse kuin kytkeä laitteet uuteen verkkoon. Päätös valokuidusta tehdään taloyhtiön yhtiökokouksessa. Sitä ennen taloyhtiön asukkaiden, hallitusten jäsenten ja isännöitsijän on kannattanut pyytää lisää tietoa investoinnista paikalliselta palveluntarjoajalta.

Lue lisää MPY:n taloyhtiönetistä siitä, miten edetä taloyhtiönetin hankinnassa. Kerromme mielellämme valokuidun mahdollisuuksista ja erilaisista toteutustavoista lisää yhtiökokouksessa, veloituksetta.

MPY:n valokuidun saatavuus

Kehitämme ja laajennamme MPY:n valokuituverkkoa eri alueille. Voit tarkistaa ensin saatavuuden meiltä osoitteeseesi. Investointi on mahdollista, mikäli valokuituyhteys on saatavillasi. Mikäli saatavuutta ei vielä ole, kerro meille kuitenkin kiinnostuksestasi liittyä valokuituun. Mitä enemmän alueellasi on valokuidusta kiinnostuneita, sitä enemmän se luo mahdollisuuksia valokuituverkon rakentamiselle asuinalueellasi.

Tarkista valokuidun saatavuus

*Finnet-liiton Suomi tarvitsee kuitua -hanke teetti Kantarilla tutkimuksen valokuidusta ja verkkoyhteyksistä maaliskuussa 2021. Kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajia kyselyssä oli 1050. Hankkeen verkkosivuilla julkaistaan sisältöä tutkimuksessa esiin nousseista teemoista.

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: