Gigabitti-infrastruktuurisäädös (GIA) on Euroopan unionin aloite, jonka tavoitteena on varmistaa, että kaikilla EU:n alueilla on gigabitin yhteydet vuoteen 2030 mennessä. Tämä säädös vauhdittaa erittäin suuren kapasiteetin verkkojen rakentamista ja parantaa nopeiden yhteyksien saatavuutta. Artikkeli on julkaistu maaliskuussa 2025, ja pohjautuu sen hetkiseen tietoon GIA:sta.
GIA:n tavoitteena on virtaviivaistaa nopeiden yhteyksien käyttöönottoa yksinkertaistamalla operaattoreiden prosesseja, vähentämällä byrokraattisia esteitä ja nopeuttamalla lupien myöntämistä. Tämä tarkoittaa sitä, että taloyhtiöiden on varauduttava muutoksiin, jotka koskevat sisäverkkojen infrastruktuuria.
Taloyhtiön vastuulla on varmistaa, että kiinteistön sisäverkko mahdollistaa säädösten mukaiset yhteydet. Tämä voi tarkoittaa vanhan kupariverkon päivittämistä kuitukaapeliksi, jos kupariverkko ei täytä teknisiä vaatimuksia. Uudisrakentamisessa ja saneeraushankkeissa sisäverkko on päivitettävä kuitukaapeliksi.
Operaattorin vastuulla on toimittaa 1G-yhteys kiinteistön talojakamoon. Tämä ei kuitenkaan riitä, jos kiinteistön sisäverkko ei tue 1G-yhteyksiä. Taloyhtiöiden on huolehdittava siitä, että sisäverkko mahdollistaa 1G-yhteyden siirron huoneistoihin.
GIA:ssa ei ole varsinaisia teknologiavaatimuksia, mutta käytännössä tavoite tarkoittaa, että joka huoneistoon on vedettävä kuitu. Suomessa tämä on jo osittain toteutettu Tracicomin M65-säädöksen mukaisesti, joka edellyttää kuitusisäverkon rakentamista uudisrakennuksiin ja saneerauksen yhteydessä.
GIA:n myötä taloyhtiöt voivat hyötyä nopeammista ja luotettavammista internetyhteyksistä, mikä parantaa asukkaiden elämänlaatua ja nostaa kiinteistön arvoa. Lisäksi kustannussäästötoimenpiteet, kuten infrastruktuurin yhteiskäyttö ja töiden koordinointi, voivat vähentää yksittäisiin hankkeisiin kohdistuvaa taloudellista rasitusta.
Gigabitti-infrastruktuurisäädös (GIA) tuo mukanaan merkittäviä muutoksia ja mahdollisuuksia taloyhtiöille. On tärkeää, että isännöitsijät, taloyhtiöpäättäjät ja taloyhtiön asukkaat ovat tietoisia näistä muutoksista ja valmistautuvat päivittämään kiinteistön sisäverkot vastaamaan tulevaisuuden vaatimuksia.
Nykyisen sisäverkon tila voidaan selvittää taloyhtiön dokumenteista ja teknisestä tilasta, josta näkee huoneistoihin menevät kaapelit. Jos huoneistojen seinillä on edelleen puhelin- ja antennipistorasioita, se viittaa siihen, että sisäverkko tarvitsee päivitystä.
“Autamme tarvittaessa kiinteistön sisäverkon tunnistamisessa, ja mietimme parasta mahdollista ratkaisua kullekin taloyhtiölle heidän tarpeidensa mukaisesti”, kertoo taloyhtiöpalveluiden myyntipäällikkö Mikko Syrjälä.
Artikkelin kirjoittaja Petri Pölhö
Petri toimii kuluttaja- ja taloyhtiöpalvelujen palvelukehittäjänä tuote- ja järjestelmäkehitystiimissä.
Kartoitetaan yhdessä taloyhtiönne tarpeisiin soveltuvat ratkaisut.
Tulemme mielellämme kertomaan lisää palveluistamme myös yhtiökokouksiinne.