Etusivu UUSIKuluttajilleArtikkelitValokuitu tutkitusti vastuullinen valinta

Valokuitu tutkitusti vastuullinen valinta

22.3.2023

Valokuiduilla suuri digiloikka, pieni hiilijalanjälki. Valokuituliittymän ympäristövaikutuksista ensimmäiset tutkimustulokset julki. 

Valokuitu tutkitusti ympäristöystävällinen valinta

Valokuitu on vastuullinen valinta. Valokuituverkon rakentamisesta ja käyttämisestä syntyvä vuotuinen hiilidioksidipäästömäärä ei aiheuta suurta hiilijalanjälkeä. Sitra on arvioinut keskiverron suomalaisen kokonaishiilijalanjäljeksi 10 300 kiloa hiilidioksidia vuodessa. Tutkimuksen mukaan valokuituliittymän vuotuinen hiilidioksidipäästömäärä per kotitalous on 5,48 kiloa. Tämä vastaa noin puolen promillen osuutta keskiverron suomalaisen hiilijalanjäljestä. Kotitalouden valokuituliittymän vuosittainen päästömäärä vastaa siis esimerkiksi noin 35 kilometrin autoilun hiilidioksidipäästöjä polttomoottorikäyttöisellä autolla (keskimääräiset auton päästöt Sitran arviosta).

Asia selviää MPY:n, Finnet-liiton ja muiden valokuitutoimijoiden teettämästä tutkimuksesta, joka julkaistiin 22.3.2023. Raportti valokuidun ympäristöpäästöistä on ensimmäinen aiheesta tehty tutkimus* Suomessa. Tutkimuksen toteutti Green Carbon -tutkimustalo.

Valokuitu mahdollistaa suomalaisten perheiden tiedonsiirtotarpeet vuosikymmeniksi eteenpäin. Nyt tehdyn tutkimuksen mukaan valokuitu on ympäristöystävällisin tapa käyttää internettiä. Tutkimus osoitti myös sen, että valokuiturakentamisen aiheuttamat päästöt ovat kuidun elinkaaren ajalta huomattavasti muita laajakaistavaihtoehtoja pienemmät.

Ympäristövaikutukset nostavat jo päätään nettiyhteyden valinnassa

MPY ja muut Finnet-yhtiöt teettivät loppuvuodesta 2022 myös kuluttajatutkimuksen** valokuidusta. Sen mukaan suomalaisista valokuidun käyttäjistä 95 prosenttia on tyytyväisiä kotinsa nettiyhteyteen. Mobiilikäyttäjistä tyytyväisiä on 47 prosenttia. Internetyhteyden valinnassa tärkeimpiä kriteereitä ovat toimintavarmuus, hinta ja nopeus. Valokuidun käyttäjät ovat kaikilla näillä mittareilla tyytyväisimpiä.

Tutkimuksesta käy ilmi myös, että kolme neljästä suomalaisesta pitää jo nyt valokuitua ympäristöystävällisenä valintana. Kolmannes suomalaisista haluaisi kuitenkin saada lisätietoa tietoliikenneyhteyden ympäristövaikutuksista. Ympäristöystävällisyys kiinnostaa erityisesti nuoria aikuisia. Lähes puolet, eli 44 prosenttia, 18–29-vuotiaista haluaisi lisätietoa internetyhteyksien ympäristöystävällisyydestä.

Valokuitu on tulevaisuudenkestävä investointi

Jopa 70 % netin sisällöistä on videoita. Videoiden, nettipelaamisen ja muiden digipalveluiden käytön määrät kasvavat räjähdysmäisesti. Valokuidun nopeus ja tiedon määrän käsittelykyky on ylivoimainen. Valokuitu tarjoaa tasaisen ja vakaan yhteyden, jonka nopeus on oikeasti aina se mitä luvataan.

On tärkeää ymmärtää, että kun tiedonsiirron määrä jatkuvasti kasvaa, myös sähkönkulutus kasvaa. Tiedonsiirron kasvaminen nostaa huomattavasti enemmän mobiiliverkkojen sähkönkulutusta. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tutkimuksen mukaan mobiiliyhteyksien sähkönkulutus on reilusti yli kaksinkertainen kiinteisiin yhteyksiin verrattuna.

Valokuitu kantaa tulevaisuuden datamäärät, kun taas mobiiliverkko ei. Jotta mobiiliverkon kapasiteettia voidaan kasvattaa, tulee se päivittää aina uuteen sukupolveen ja uusia verkkolaitteet.

Vaikuta pienillä teoilla omaan hiilijalanjälkeesi. Valokuitu mahdollistaa niin elokuvien striimaukset kuin häiriöttömät verkkokokoukset kotona, jolloin turha auto- tai lentomatka jää tekemättä. Valokuitu on ekologisin vaihtoehto ja varma investointi tulevaisuuteen.

Tutustu MPY:n ympäristöystävälliseen valokuituun osoitteessa mpy.fi/valokuitu

 

Lisätietoja MPY:n ja Finnet -yhtiöiden tutkimuksista: 

* Tietoa tutkimuksen Raportti valokuidun elinkaaripäästöistä päästölaskennasta:

Finnet-liitto ry jäsenineen sekä Valokuitunen Oy ja Valoo (Adola Oy) teettivät hiilijalanjälkilaskelman Green Carbon -tutkimusyhtiöllä talvella 2022 – 2023. Valokuituverkon hiilijalanjälkilaskenta valmistui vuonna 2023. Laskenta on suoritettu vuoden 2021 tietojen pohjalta laskettujen keskiarvojen perusteella.

Laskennassa huomioitu valokuituverkko koostuu runkoverkosta, paikallis- ja alueverkosta sekä liityntäverkosta, mukaan lukien tilaajayhteydet. Laskennassa yksi yksikkö on yhden kotitalouden osuus valokuituverkosta ja yhden teratavun osuus valokuituverkossa siirretystä datamäärästä. Laskennan yksikkö sisältää kaapelit, laitetilat sekä verkkolaitteet. Laskennassa valokuituverkon elinkaaren pituutena on käytetty 50 vuotta, vaikka todellinen elinkaaren pituus saattaa olla pidempi.

Loppukäyttäjän päätelaitteita (älypuhelin, tietokone, televisio yms.) ei ole huomioitu laskennassa.

** Finnet-liitto teetti Vastakaiku-tutkimusyhtiöllä kuluttajatutkimuksen valokuidusta ja verkkoyhteyksistä joulukuussa 2022. Kohderyhmänä olivat 18–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajia kyselyssä oli 1 000.

Lisätietoa muista tutkimuksista:

Sitra, keskivertosuomalaisen hiilijalanjälki
Henkilöliikennetutkimus 2016
Traficomin tutkimus virrankulutuksesta

Kuva: Valokuidun hiilijalanjäljen päästöjen jakautuminen

 

 

 

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: