EtusivuYrityksilleUutisetMPY:n varautuminen talven sähkökatkoihin ja niiden mahdollinen vaikutus palveluihimme

MPY:n varautuminen talven sähkökatkoihin ja niiden mahdollinen vaikutus palveluihimme

21.12.2022

Vallitsevan maailmantilanteen johdosta tulevan talven aikana sähköpula voi aiheuttaa sähkökatkoksia. Suunnitellut säännöstelyt sähkönjakelussa vaikuttavat myös viestintäverkkojen ja -palvelujen toimintaan. Jokaisen on hyvä varautua siihen, että sähkökatkon aikana viestintäverkot toimivat vaihtelevasti ja mahdollisia vaikutuksia voi esiintyä mobiiliyhteyksien, kiinteiden laajakaistojen sekä televisio- ja radiopalvelujen toiminnassa.

Kiinteät laajakaistapalvelut

Mahdollisten kiertävien sähkökatkojen aikana kiinteät laajakaistat eivät pääosin toimi. Vaikutukset näkyvät erityisesti kodeissa, koska kiinteistöissä ei useimmiten ole varmistettu sisäverkkojen laitteita sähkökatkoksiin. Lisäksi on hyvä huomata, että verkkojen laitetiloja on Suomessa kymmeniä tuhansia ja kaikissa niissä ei ole kiinteää varavoimalaitosta, eikä siirrettävää varavoimaa riitä niihin kaikkiin. Näin ollen sähkökatkoksen aikana ei pysty surffailemaan netissä kiinteää laajakaistaa käyttäen, tekemään etätöitä tai vaikkapa katsomaan suoratoistopalveluja.

Lisäksi on mahdollista, että usein toistuvat sähkökatkot ja sähköjen palautumiset aiheuttavat yksittäistapauksissa häiriöitä viestintäpalveluihin ennakoimattomien laiterikkojen vuoksi. Teleyritykset, kuten MPY, havaitsevat tällaiset rikkoutumiset automaattisesti ja korjaustoimenpiteet aloitetaan mahdollisimman pikaisesti.

Kaapeli-TV-palvelut

Kiertävien sähkökatkojen aikana kaapeli-TV-verkot eivät pääosin toimi, minkä lisäksi kodeissa ei pääsääntöisesti ole varmistettu TV-vastaanottimien tehonsyöttöä sähkökatkojen varalle ja näin ollen televisiota ei voi katsoa sähkökatkojen aikana.

Mitä tehdä, jos nettiyhteys ei toimi sähkökatkon jälkeen?

Jos MPY:ltä tuleva tietoliikenneyhteys ei toimi sähkökatkon jälkeen, sammuta hetkeksi virta modeemista ja tietokoneesta. Muutaman minuutin odotuksen jälkeen, käynnistä modeemi ja tietokone uudelleen.

Jos yhteys ei toimi tämänkään jälkeen, ota yhteyttä tekniseen tukeemme 030 670 3019 tai asiakaspalveluumme 030 670 3033. Puhelun hinta on 0,084 €/min. Tarkemmat kuluttajien asiakaspalvelun tiedot löydät täältä.

Viranomaisten vaaratiedottaminen häiriötilanteissa

Viranomaisten vaaratiedottamisen seurantaan viestintäverkkojen häiriötilanteissa on toimivin tapa paristokäyttöinen radio tai autoradio.

Yritykset

Tulevalle talvelle suunniteltu mahdollinen säännöstelty sähkönjakelu saattaa aiheuttaa mahdollisia katkoksia myös yritysasiakkaidemme palveluihin.

Kriittisten palveluiden osalta olemme varautuneet pitämään palveluita yllä varavirtajärjestelmän voimin ja osana normaalia prosessiamme varaudumme sähkökatkoihin ympäri vuoden testaamalla ympäristöämme. Huollamme myös laitteistojamme säännöllisesti.

Lisätietoja:

  • Tarkempaa tietoa sähköpulasta ja siihen liittyvistä sähkökatkoista saat paikalliselta sähköverkkoyhtiöltä.
  • Traficomin Kyberturvallisuuskeskus on tehnyt kattavan koosteen eri palvelujen toimivuudesta sähkökatkojen aikana. Lue lisää tästä.