Etusivu UUSIKuluttajilleArtikkelitSähkölaitteiden suojaaminen ukkosella – toimi näin

Sähkölaitteiden suojaaminen ukkosella – toimi näin

26.6.2023

Ukonilma on monelle, etenkin omakotiasujalle, jännittävä tai joskus jopa pelottava sääilmiö. Eikä ihme, sillä ukkonen voi saada aikaan paljon tuhoa: tulipaloja, sähkökatkoksia ja vaurioita kodille tai sen irtaimistolle, kuten arvokkaille sähkölaitteille – henkilövahingoista puhumattakaan.

Oikeilla toimenpiteillä ukkosen ja salamoiden aiheuttamilta vahingoilta voi kuitenkin välttyä. Näillä ohjeilla suojaat sähkölaitteesi ja vähennät myös suurempien havereiden riskiä.

Irrota sähkölaitteet pistorasioista ja verkkovirrasta

Ensimmäinen askel on irrottaa sähkölaitteet sähköpistorasioista. Muista irrottaa myös digiboksi ja TV antennirasiasta ja mahdollinen modeemi puhelinpistorasiasta.

Tämä on tärkeää, sillä kodin lähistölle iskevä salama luo sähkömagneettisia kenttiä ja virtapiikkejä, jotka voivat aiheuttaa ylijännitettä sähköverkkoon. Ylijännite voi vaurioittaa sähkölaitteiden herkkiä komponentteja. Ylijännitteen jälkeen voi seurata sähköverkon alijännite, joka myös heikentää sähkölaitteen suorituskykyä.

Salamoinnista voi seurata sähkövirran vaihtelujen lisäksi myös taajuushäiriöitä. Tämä vaikuttaa erityisesti laitteisiin, joiden toiminta perustuu ajoitukseen tai kellotaajuuteen, kuten taajuusmuuntajiin tai suuriin teollisuuskoneisiin.

Käytä ylijännitesuojia sähköpistorasioissa

Ylijännitesuoja vähentää edellä mainittujen virtapiikkien ja taajuushäiriöiden riskiä. Se on edullinen tapa suojata etenkin kodin kalliimpia laitteita, kuten tietokonetta, televisiota ja kodinkoneita. Ylijännitesuojien hinnat alkavat noin 20 eurosta.

Harkitse ukkosenjohdatinta tai salamasuojausta

Ukkosenjohdattimen ja salamasuojauksen tehtävä on ohjata salaman ylijännite turvallisesti maahan. Näin ollen ukkonen ei pääse vahingoittamaan kotiasi tai siellä olevia arvokkaita laitteita.

Varmista talosi sähköverkon maadoitus

Asianmukainen ja toimiva maadoitus on olennainen osa sähkölaitteiden suojaamista salamoilta. Huonosti maadoitetut laitteet ovat alttiimpia salaman aiheuttamille vahingoille. Mikäli epäilet talosi sähköverkon maadoitusta, ota yhteyttä asiantuntijaan.

Yllä mainitut toimenpiteet voivat siis auttaa sinua suojaamaan sähkölaitteesi ukkoselta. Ukonilma voi kuitenkin aiheuttaa myös laajempia sähkökatkoksia, joihin voit varautua esimerkiksi hankkimalla varavirtalähteitä tai polttoainekäyttöisen aggregaatin.

Loppujen lopuksi paras suojautumiskeino ukkoselta on kytkeä sähkölaitteet kokonaan irti sähköverkosta ja odottaa sään rauhoittumista. Ja kuten laulussa sanotaan, myrskyn jälkeen on poutasää.

 

Kirjoittaja: Pekka Lampila

Pekka työskentelee MPY:n verkkotuotantotiimissä tiiminvetäjänä teknisessä tuessa. Työssään hän kehittää teknisen tuen toimintaa monipuolisemmaksi, kestävämmäksi ja asiakasläheiseksi. Pekan äänen kuulee myös kaikissa MPY:n puhelinsarjoissa.

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: