Kotiverkon turvallisuus on ollut viime aikoina paljon esillä mediassa, ja hyvästä syystä. Verkkorikollisuus on nykyään tavallisempaa kuin koskaan aiemmin, ja verkkoon liitettäviä laitteita ja palveluja on enemmän kuin aiemmin. Siksi on hyvin tärkeää ymmärtää reitittimen toimintaperiaate ja miten sen toimintaa voi tehdä turvallisemmaksi.
Modeemi ja reititin ovat tietoliikenneverkkoja yhdistäviä laitteita. Ne ovat portti kodin sisäverkkoon ja siinä oleviin laitteisiin. Reitittimen tietoturva onkin yksi kriittinen osa kotiverkon turvallisuutta, ja näin myös kodin tietosuojan ylläpitämistä. Modeemi ja reititin voivat olla kaksi erillistä laitetta tai yhdistelmälaite, joka hoitaa molemmat roolit. Tämä artikkeli keskittyy lyhyesti reitittimeen ja käy läpi perusasioita, joilla voit suojata kotiverkkoasi ja siinä olevia laitteita.
Paranna kotiverkkosi turvallisuutta näillä yksinkertaisilla, mutta tehokkailla vinkeillä.
Yksi reitittimen tärkeimmistä ominaisuuksista on palomuuri (firewall). Palomuuri estää tehokkaasti kotiverkkoon pääsyä ja tekee siitä vaikeammin havaittavan. Toinen tärkeä ominaisuus on valmistajan halu ja mahdollisuus panostaa laitteen ohjelmistopäivityksiin (firmware). Jos käytössäsi oleva reititin on 5-10 vuotta vanha tai reititinvalmistaja lopettaa toimintansa, uusia ohjelmistopäivityksiä tuskin enää on luvassa.
Rikolliset tahot etsivät systemaattisesti haavoittuvuuksia internet-verkon laitteista. Laitteita, joissa on tiedossa olevia haavoittuvuuksia sekä heikosti tai kokonaan suojaamattomia laitteita. Kaapattuja verkkolaitteita voidaan käyttää mm. palvelunestohyökkäyksissä, tietomurroissa tai piilottamaan verkkorikollisten toimia. Loppukäyttäjä ei välttämättä huomaa rikollista toimintaa mitenkään.
Toimimalla tämän artikkelin vinkkien mukaan ja seuraamalla viranomaisten ohjeita, turvaat omaa kotiverkkoasi ja laitteitasi paremmin sekä vähennät osaltasi verkkorikollisuutta. Lisätietoja saa tarvittaessa MPY:n teknisestä tuesta numerosta 030 670 3019 (normaali pvm./mpm.) sekä sähköpostitse tekninentuki@mpy.fi.
Kirjoittaja Pekka Lampila & Jannu Löyskä
Pekka ja Jannu työskentelevät teknisessä tuessa.