IT-laitteiden elinkaaren hallinta on aihe, josta olen viimeisen vuoden aikana keskustellut useiden yrityspäättäjien kanssa. Vaikka moni yritys on jo siirtynyt elinkaariajatteluun, jossa laitteet vaihdetaan säännöllisesti ennalta määrätyn käyttöiän täytyttyä, on silti paljon yrityksiä, joissa laitteet edelleen käytetään ns. loppuun. Laitteen käyttöiän loppuvaiheessa laitteessa alkaa ilmenemään mm. selittämättömiä häiriöitä, laitteen suoritus on ajettavia sovelluksia varten liian heikko tai pahimmassa tapauksessa laite yksinkertaisesti hajoaa alta. Usein laitteiden loppuun asti ajamista perustellaan kustannussäästöillä, mutta käytännössä huomionarvoista on, että edellä mainittujen häiriöiden selvittämiseen, tukeen ja loppukäyttäjien menetettyyn työaikaan liittyvät epäsuorat kustannukset nousevat merkittävästi yli neljä vuotta vanhoilla koneilla.
Yrityslaitteiden uusiokäyttökierrätys on viime aikoina tullut vahvasti osaksi IT-palveluiden liiketoimintaa. IT-työkäyttöön tarkoitetut läppärit, deskarit ja mobiilit ovat tyypillisesti tehokkaampaa, laadukkaampaa ja vahvempaa tekoa kuin kuluttajalaitteet. Tämän vuoksi yrityslaitteet ovat varsin hyviä ja haluttuja kohteita uusiokäyttöön esim. oppilaitoksiin ja kuluttajille. Laitteiden tietoturvalliseen käsittelyyn, kierrätykseen ja jälkimarkkinointiin on muodostunut ja vakiintunut kokonainen kiertotalouden ekosysteemi, joka toimii mallikkaasti.
Näinollen kannattaakin pohtia:
”Miksi käyttää laitteita loppuun, kun käytetyistä laitteista voi saada budjettisäästöä uusien laitteiden hankintaan ja vanha laitekin pääsee jatkamaan elämää vielä oppilaitoksissa ja kuluttajakäytössä?”
Vastuullisuus on merkittävä osa laitteiden uusiokäyttökierrätystä. Uusiokäyttö on pelkää materiaalikierrätystä merkittävästi ympäristöystävällisempää. Onko yrityksesi toimitusjohtaja tai talousjohtaja esittänyt kysymyksen, miten ympäristövastuullisuutta hoidetaan ja mitataan IT:n alueella teidän yrityksessä? Ainakin minä olen kuullut tämän kysymyksen yhä useammin asiakkailtamme viime vuonna.
Myös tietoturvan hallinta on osa vastuullisuutta. Vanhoissa laitteissa voi joissain tilanteissa olla yritysten ja jopa asiakkaiden tietoja, jotka eivät saa päätyä ulkopuolisten käsiin. Laitteiden tietoturvallinen käsittely ja vastuullinen tietojen tyhjentäminen ovat tärkeitä vaiheita laitteiden uusiokäyttökierrätyksessä.
Me MPY:ssä tarjoamme asiakkaillemme laitteiden uusiokäyttökierrätystä. MPY:n kumppanit ostavat asiakkaidemme kannettavat, työasemat, mobiilit ja palvelimet jälkimarkkinoille. Pidämme huolen laitteiden logistiikasta; voimme rakentaa vanhoille laitteille keräyspisteet esiasennuskeskukseemme tai asiakkaan tiloihin ja tyhjennämme laitteet tietoturvallisesti. Toimitamme kierrätetyistä laitteista datan tyhjennysraportit sekä CO2-säästöraportit, joista on helppo koota laitteiden kierron osalta tiedot yrityksen muihin vastuullisuusraportteihin tai vuosikertomuksiin.
Riittävän suurista laite-eristä voimme myös hyvittää rahallisesti, mikä puolestaan keventää uusien laitteiden hankkimiseen liittyvää budjettikulua. Voimme rakentaa tästä kanssasi säännöllisen mallin, jossa keräämme yrityksesi vanhat laitteet säännöllisesti kvartaaleittain tai puolivuosittain. Kovin pitkään vanhoja laitteita ei kannata säilyttää yrityksessä, sillä niiden arvo pienenee kuukausittain.
Aika monta kovaa ja hyvää syytä aloittaa, vai mitä?
Tässä vielä esimerkki, kuinka paljon me MPY:llä säästimme viime vuonna laitteiden kierrätyksellä:
Jutellaan lisää, millä tavalla voisimme auttaa juuri teidän yritystä laitteiden uusiokäyttökierrätyksessä.
Saat ensimmäisten joukossa tietoa toimialan puheenaiheista, uutisista sekä tulevista tapahtumista suoraan sähköpostiisi.