Etusivu UUSIUratarinatInvestoimme valokuituun historiallisen paljon – tutustu verkkotiimiimme

Investoimme valokuituun historiallisen paljon – tutustu verkkotiimiimme

10.3.2023

Valokuituhankkeemme sekä Mikkelissä että uusilla toimialueillamme ovat historiamme suurimmat investoinnit. Hankkeiden ytimessä työskentelee verkkotiedon hallinnan tiimimme. Jukan, Johannan ja Janin omistautuneisuus ja välittävä tiimihenki varmistavat, että työt menevät maaliin hymyssä suin.

Tuoretta näkökulmaa ja silti yhteensä lähes 60 vuotta kokemusta MPY:n tietoliikenneverkkojen rakentamisesta. Näinkin voisi tiivistää verkkotiedon hallinnan tiimimme. Elintärkeiden valokuituhankkeidemme ytimessä työskentelevä tiimi on kuitenkin enemmän kuin osiensa summa.

Verkkopäällikkö ja tiimin esihenkilö Jukka Lampinen tuli meille töihin jo vuonna 1986. Hänelle on kertynyt pistämätön tietämys sekä MPY:stä että tietoliikenneverkkojen rakentamisesta.

Verkkopäällikkö Jukka Lampisella on kymmenien vuosien kokemus MPY:n verkkojen rakentamisesta.

”MPY oli aikanaan ensimmäinen teleoperaattori Suomessa, joka ulkoisti verkonrakennuksen. Olin mukana sitä varten perustetussa tytäryhtiössä, ja rakensin MPY:n verkkoja välillä siltäkin puolelta pelikenttää. Nykyisessä roolissa vuosia tulee kuitenkin kohta jo 25”, Jukka kertoo.

”Päävastuuni on MPY:n kaapeliverkot. Siihen kuuluu esimerkiksi kuituhankkeiden valmistelut, urakoiden kilpailutus, yhteisrakentaminen muiden infrarakentajien kanssa, rakentamisen ja suunnittelun kumppaniyhteistyö sekä töiden valvonta. Tämä on mukavan monipuolista hommaa, sillä joutenolo ei sovi minun kropalleni”, hän jatkaa nauraen.

Pitkäaikainen ja turvallinen työpaikka

Myös verkkotietoasiantuntija Johanna Aalto on viihtynyt meillä pitkään. Hän on työskennellyt MPY:n verkkojen parissa jo 20 vuotta. Sidosryhmiemme, kuten operaattoreiden ja viranomaisten, kyselyihin vastaaminen sekä sisäinen raportointi kuuluvat olennaisesti hänen tehtäviinsä.

”Aivan aluksi hain täältä taloushallinnosta sijaisen paikkaa, mutta pikkuhiljaa olen saanut kasvaa ja kulkea kohti verkkosuunnittelun tehtäviä. Nykyään olen verkkotietojärjestelmämme pääkäyttäjä ja lisäksi esimerkiksi käsittelen toimituksia asiakkaillemme”, Johanna selventää.

Verkkotietoasiantuntija Johanna Aalto on pitkän uransa aikana saanut luoda MPY:llä urapolkuaan kohti verkkosuunnittelun tehtäviä.

Johannalla on ollut kriittinen rooli tiimin kasvattamisessakin. Hän nimittäin vinkkasi avautuvasta verkkoliiketoiminnan tilauskoordinaattorin paikasta reilu vuosi sitten Jani Lehikoiselle, joka oli Johannan tuttu aliurakoitsijamme puolelta.

Siellä Jani oli jo hoitanut MPY:n verkkojen dokumentointia, joka on nytkin hänen päätehtävänsä. Hän siis muun muassa liittää tilatun kuituliittymän verkkotietojärjestelmän valokuituverkon kuitureiteille ja ohjaa tilatut yhteydet eri asennusryhmille.

”MPY on työpaikkana pitkäaikainen ja turvallinen, eikä täällä ole samanlaista laskutuspainetta monen eri operaattorin suuntaan, kuten alihankkijapuolella. Saan keskittyä täysin yhteen operaattoriin, eli MPY:hyn”, Jani selventää.

Avoimet välit ja positiivinen palaute viihtyvyyden avaimina

Verkkotiedon hallinnan tiimi muodostui omaksi yksikökseen vasta hieman yli vuosi sitten. Vaikka yhteistä historiaa löytyy, erityisesti avoimet välit ja tiimikavereiden antama palaute ovat hitsanneet Jukan, Johannan ja Janin nopeasti yhteen. Haastattelutilanteessakin he jakavat vuolaasti kehuja toisilleen.

”Tiimihenki on kyllä aivan viimeisen päälle. Ja jos miettii Jukkaa esihenkilönä, en voisi kuvitella parempaa”, Jani hehkuttaa.

Jani Lehikoinen kokee MPY:n turvallisena ja pitkäaikaisena työpaikkana. Tarkkuutta vaativa verkkoliiketoiminnan tilauskoordinaattorin työ sopii järjestelmälliselle Janille loistavasti.

”Sekä Jani että Jukka ovat todella luotettavia tyyppejä, joille uskaltaa sanoa asiat niin kuin ne ovat”, Johanna jatkaa.

”Täytyy ehdottomasti antaa tiimilleni tunnustusta heidän asenteestaan ja työskentelytavoistaan. Heidän työpanoksensa merkitys on aivan valtava”, Jukka kertoo.

”Yhteishenki kyllä ulottuu MPY:llä kaikille tasoille aina johtoryhmään asti. Ilman sitä en olisi varmasti täällä näin pitkään viihtynytkään”, hän jatkaa.

Työn parhaat puolet ovat joustavuus ja kehittymisen mahdollisuudet

Työnsä parhaiksi puoliksi kaikki mainitsevat loistavien kollegoiden ohella työn joustavuuden. He ovat sopineet pitävänsä viikoittain lähipäiviä, mutta suurin osa työajasta menee etänä.

”Itse tykkään aloittaa työt jo seitsemältä. Silloin pääsen kuntosalille aikaisin iltapäivällä. Ja kun ei tarvitse matkustaa työpaikalle joka päivä, turha tyhjäkäynti jää vapaa-ajalta pois”, Jani selventää.

Lisäksi Johanna ja Jukka nostavat esiin MPY:n tarjoamat itsensä kehittämisen mahdollisuudet.

”Täällä pääsee kartuttamaan osaamistaan tekemällä vaihtelevia työtehtäviä ja osallistumalla erilaisiin projekteihin. Näin olen saanut muodostettua hyvin laajan kokonaiskuvan siitä, mitä kaikkea tietoliikenneverkkojen rakentamiseen liittyy”, Johanna kertoo.

”Itsensä kehittämiseen on suhtauduttu MPY:llä aina tosi positiivisesti. Olen suorittanut työn ohessa useiden kurssien lisäksi sekä AMK- että YAMK-tutkinnot, joiden opinnäytetyöt olen tehnyt MPY:lle”, Jukka lisää.

”Saamme rakentaa konkreettista ja kestävää muutosta”

Jukka, Johanna ja Jani innostuvat työssään myös sen yhteiskunnallisesta merkittävyydestä. Valokuitu mahdollistaa pettämättömän ja nopean nettiyhteyden, joka koetaan nykyään jo yhtä tärkeäksi kuin lämpö, sähkö ja vesi.

”Palvelut rakentuvat yhä vahvemmin verkkoon ja vain valokuidussa riittää jatkossa kapasiteetti niihin. Tuntuu merkityksellistä olla mahdollistamassa esimerkiksi sitä, että ihmiset voivat asua kotona pidempään tai suuria muutoksia, kuten etätyötä ja vihreää siirtymää”, Jukka valaisee.

Tiimillä riittääkin tekemistä, sillä meneillään olevat valokuituhankkeemme ovat historiamme suurin investointi. Viimeistelemme Mikkelin taajama-alueen ja kuidutamme lisäksi uusia alueita muun muassa Orimattilassa ja Joutsassa. Tarjoamme valokuitua myös valtakunnallisesti Avoin kuitu -verkoston kautta.

Rakennamme valokuitua usealla paikkakunnalla. Tarkista saatavuutesi ja liity valokuituonnellisten joukkoon.

”On mielenkiintoista päästä pitämään näin monia naruja käsissä, mutta se sopii tällaiselle järjestelmälliselle kaverille. Suhtaudun sekä pieniin että isoihin projekteihin samalla tunnollisuudella”, Jani kertoo.

”Se, että saan jättää tällaisen kädenjäljen kotikaupunkiini Mikkeliin, tuntuu huikealta. Samalla olen kuitenkin mielissäni aluelaajentumisestamme, sillä se mahdollistaa kasvumme”, Johanna innostuu.

”Saamme tehdä konkreettista muutosta, joka tulee säilymään vuosikymmeniä. Ja kaikki tämä vielä erittäin rakentavassa hengessä, joten mikäs tässä töitä tehdessä”, Jukka summaa.

Kiinnostaisiko olla mukana mahdollistamassa tulevaisuuden palveluita sinua arvostavassa tiimissä? Katso avoimet työpaikkamme! 

Avoimet työpaikat

Lisää uratarinoita