EtusivuKuluttajilleArtikkelitTelevision ostajan opas – yleisimmät vinkit

Television ostajan opas – yleisimmät vinkit

15.8.2023

Aiheuttaako uuden television ostaminen päänvaivaa? Mietitkö, mitä kaikkea tulisi huomioida TV:tä valitessa? Laajasta valikoimasta sopivan mallin löytäminen voi olla vaikeaa. Näillä vinkeillä pääset eteenpäin ja varmistat, että uusi televisiosi vastaa omia tarpeitasi ja nykypäivän trendejä.

Television valintaan, asennukseen ja käyttöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Omat katselutottumuksesi, käyttötarpeet ja budjetti vaikuttavat ostopäätöksen tekemiseen. Haluatko TV:n, joka sopii erityisesti nopeatempoisen urheilun katsomiseen tai pelaamiseen? Oletko leffojen suurkuluttaja ja haluat lisätä televisioelämystäsi esimerkiksi ulkoisen kaiutinjärjestelmän avulla? Käytätkö suoratoistopalveluita? Tämän tiiviin ostajan oppaan avulla löydät yleisimmät vinkit juuri sinulle sopivan TV:n hankintaan.

Television koko ja katseluetäisyys

Ensimmäisessä vaiheessa sinun on hyvä miettiä, minkälaisessa tilassa katsot televisiota. Huoneen koko ja etäisyys television ja katsojan välillä vaikuttavat siihen, mikä kuvaruudun koko on tilaasi ihanteellisin.

Television koko kerrotaan useimmiten tuumina, 1 tuuma on 2,54 cm. Mitä isompi katseluetäisyytesi on, sitä isompituumainen televisio voidaan valita. Keskikokoisessa olohuoneessa sopiva ruudun koko on yleensä 55-75 tuumaa. Huomioithan kuitenkin, että suositukset katseluetäisyyksille ovat erilaiset esimerkiksi Full HD- ja UHD –televisioille.

Ideaalisen television näyttökoon laskemiseen kannattaa kysyä apua myyjältä tai tutkia tarkemmin asiaa verkkokaupasta, josta ostoasi suunnittelet.

Television kuvan laatu

Televisiosi kuvan laatu on erittäin tärkeä katselukokemukseen ja television hankintaan vaikuttava tekijä. Kuvan laatuun vaikuttavat muun muassa television kuvatarkkuus (resoluutio) ja paneelin tyyppi. Tutustutaanpa näihin tarkemmin seuraavassa.

Resoluutio

Resoluutio eli kuvatarkkuus kertoo, kuinka monesta kuvapisteestä television kuva muodostuu. Käytännössä se tarkoittaa kuvan erottelukykyä eli yksityiskohtien määrää. Toisin sanoen mitä suurempi on resoluutio, sitä enemmän kuvassa on yksityiskohtia.

Kaikki uudet televisiot tarjoavat nykyään vähintään Full HD -tarkkuuden (1920 x 1080 pikseliä eli kuvapistettä). Kannattaa kuitenkin harkita UHD eli Ultra HD -tarkkuutta, joita on saatavina sekä 4K-laatuisina (3 840 x 2 160 pikseliä) että 8K-laatuisina (7680 x 4320 pikseliä). UHD-television pikselimäärä on huomattavasti suurempi eli kuva on paljon tarkempi kuin Full HD -malleissa.

Kannattaa silti muistaa, että pelkkä TV ei vielä riitä, vaan kuvanlaatu riippuu myös sen lähteestä. 4K:n asema on televisiomarkkinoilla vahvistunut, sillä esimerkiksi uusimmat elokuvat ja sarjat lähetetään suoratoistopalveluista 4K-laatuisena. 8K-televisio tekee puolestaan tulevaisuuden haaveista totta, sillä se on paras televisioille saatava kuvantarkkuus. Tällä hetkellä tarjolla oleva 8K-sisältö on vielä kuitenkin vähäistä.

Paneeli

Television paneeli on näytön osa, joka koostuu lukuisista pikseleistä, jotka luovat ja näyttävät kuvaa television näytöllä. Paneeli määrittää muun muassa miten värit, kontrastit ja resoluutio näkyvät televisiossa. TV-näytön teknologian erot näkyvät siis kuvan tarkkuudessa ja laadussa.

Televisioissa käytetään erilaisia paneeliteknologioita, kuten esimerkiksi LED, QLED, OLED ja MicroLED. Alla tarkemmin näistä näyttötyypeistä:

  • LED-TV: Perinteinen ja muihin tekniikoihin edullisempi vaihtoehto. Taustavalaisutekniikka mahdollistaa korkean kuvanlaadun, ja parantaa näytön kuvan kontrastia ja värejä.
  • QLED-TV: QLED-televisio takaa huikean kuvanlaadun. Se mahdollistaa entistä laajemman väriavaruuden, värintoiston ja kirkkauden.
  • OLED-TV: Uusinta ja kalliimpaa paneelitekniikkaa, joka tuottaa upeat kontrastit ja syvät mustan sävyt.
  • Micro-LED-TV: Uusinta, energiatehokasta ja pitkäikäistä televisiotekniikkaa, joka takaa erinomaisen kuvanlaadun ja korkean kirkkauden.

Katselukokemukseen vaikuttaa myös televisiopaneelin virkistystaajuus eli hertsimäärä. Se tarkoittaa kuinka nopeasti näytön kuva päivittyy per sekunti. Mitä isompi virkistystaajuus, sitä sulavammat liikkeet näet ruudullasi. Jos olet innokas nopeatempoisen urheilun seuraaja, katselet toimintaelokuvia tai pelaat, kannattaa valita vähintään 120 Hz:n televisio.

Liitännät ja virittimet

Televisiota valitessa on hyvä varmistaa, että siitä löytyy riittävästi erilaisia sekä laadukkaita liitäntöjä ja virittimiä, myös tulevaisuuden tarpeisiin. Tutustutaan seuraavassa yleisimpiin. i 95dB. Näin signaali kulkee itse kaapelissa eikä pääse vuotamaan siitä ulos.

TV-liitännät

Televisiossa on hyvä olla erilaisia liitäntöjä, jotka mahdollistavat eri laitteiden kytkemisen televisioon ja sisällön jakamisen. Televisioon voidaan liittää muun muassa tietokoneita, pelikonsoleita, USB-muisteja, Apple TV, viritinvahvistin tai ulkoisia kaiuttimia.

Hyvä ja laadukas televisio pitää yleensä sisällään riittävän määrän liitäntöjä. Tavallisesti televisioissa on vaihteleva määrä HDMI- ja USB-liitäntöjä sekä Ethernet-liitäntä (LAN) kiinteälle nettiyhteydelle. Lisäksi löytyy erinäisiä äänentoistoon liittyviä liitäntöjä, kuten optinen Toslink ja analoginen RCA-liitäntä.

Television virittimet

Televisio vastaanottaa TV-lähetyksiä antennin, kaapelin, satelliitin tai IPTV-verkon kautta. Näistä yleisimmät ovat antenni ja kaapeli.

Antenniverkon DVB-T2 –tekniikka mahdollistaa HD-kanavien katsomisen. Mikäli asut antennikodissa, sinulla on hyvä olla televisio, jossa on DBV-T2-viritin tai Antenna Ready HD -merkintä.

Mikäli asut kaapeli-TV-taloudessa, televisiossasi tulee olla DVB-C-viritin. HD-kanavia varten tulee televisiostasi puolestaan löytyä joko DVB-C HD -viritin tai Cable Ready HD -merkintä.

Tarvitseeko televisioni nettiyhteyden?

Televisio toimii kyllä ilman nettiyhteyttä, mutta netin avulla saat kaiken hyödyn irti älytelevisiostasi eli Smart-TV:stä. Yhdistä siis televisiosi kotisi WiFi-verkkoon, tai suoraan verkkokaapelilla reitittimeen.  Nettiyhteyttä tarvitset mm. suoratoistopalveluihin, kuten Disney Plus, HBO, Netflix, Yle Areena tai YouTube.  Älytelevisiota voit käyttää myös netissä surffailuun, sovelluksiin tai pelien pelaamiseen.   

Varmista television sujuva käyttö ja runsas sisältö

Parhaan mahdollisen katselukokemuksen saamiseksi, älytelevisiosi tarvitsee riittävän nopean nettiyhteyden. Huippunopea ja luotettava valokuitu takaa riittävän kapasiteetin esimerkiksi Netflixin katseluun. Tutustu MPY:n valokuituun.

Onko televisiosi kaukana modeemista ja langattoman netin nopeus ei riitä pyörittämään sisältöä ruudulla? Tiesitkö, että MPY Wifi –palvelulla varmistat toimintavarman langattoman yhteyden kotisi jokaiseen huoneeseen? Lue lisää MPY Wifi -palvelustamme. 

Iloa arkeen ja lisää viihdyttävää sisältöä ruutuusi saat muun muassa kaapeli-TV-tarjonnasta, jota voit täydentää maksullisilla kanavapaketeilla omien mieltymystesi mukaisesti. Tutustu MPY:n kaapeli-TV-tarjontaan ja maksullisiin kanavapaketteihin.

Tarvitsetko apua?

Mikäli oma aika tai tietotaito eivät riitä televisioiden vertailuun ja kaipaat asiantuntijan apua saadaksesi juuri sinulle täydellisen TV:n kotiisi, Digitalkkarimme auttavat sinua mielellään.

Digitalkkarimme

  • varmistaa, vastaako nykyinen televisiosi käyttötarkoitustaan
  • kartoittaa käyttötarpeesi ja auttaa tarvittaessa uuden laitteen hankinnassa
  • hoitaa tarvittaessa uuden TV:n asennuksen tasolle tai seinälle avaimet käteen -palveluna
  • varmistaa, että osaat käyttää televisiota ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen.

Kotona tehtävien palveluiden käyttöä vauhdittaa 60 prosentin kotitalousvähennys, mikä on merkittävä etu kuluttaja-asiakkaalle. Lue lisää Digitalkkarit -ketjumme kotona suoritettavista asennus- ja opastuspalveluista.

 

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: