Etusivu UUSIKuluttajilleArtikkelitKiinteä laajakaista on fiksu valinta

Kiinteä laajakaista on fiksu valinta

30.6.2021

Laajakaista on nimensä mukaisesti nettiyhteys, jonka kautta voi hoitaa kaikki netissä tehtävät asiat nopeasti ja helposti. Laajakaistoja on saatavilla erilaisia eri tekniikoilla, mutta tärkein kriteeri valintaan on käyttäjän omat tarpeet.

Pikalinkit sisältöön:

Mitä laajakaista tarkoittaa?

Yhteyden valinta: kiinteä nettiyhteys vai mobiiliyhteys?

Kuinka nopean nettiyhteyden tarvitsen?

Löydä sinulle sopiva laajakaistan nopeus

Tee laajakaistan nopeustesti

Kiinteät laajakaistaliittymät

Laajakaistan asennus

Netti ei toimi

Miksi laajakaista on hidas?

 

Mitä laajakaista tarkoittaa?

Laajakaista on nopea internetyhteys, joka voi olla kiinteä nettiyhteys tai langaton mobiilikaista. Suomessa laajakaistaksi kutsutaan internetyhteyttä, jonka nopeus on enemmän kuin 256 kbit/s.

Laajakaistatekniikoita on olemassa useita erilaisia. Valokuitu- ja kaapeliteknologiat takaavat nopeimmat yhteydet, jopa gigan eli 1000M kiinteän nettiyhteyden. Valokuitu on nopein ja luotettavin netti nyt ja tulevaisuudessa. Tutustu valokuituun verkkosivuillamme.

Käytettävissä olevat tekniikat laajakaistalle vaihtelevat kuitenkin asuinpaikan mukaan. Se minne kiinteä verkko ei yllä, siellä mobiiliverkko tuo saataville mobiililaajakaistan.

Tarkista kiinteän kaapelikaistan tai valokuitulaajakaistan saatavuus MPY:n verkon alueella OmaMPY -palvelustamme. Tutustu myös MPY:n tarjoamiin taloyhtiön nettiliittymiin, jotka saa kätevästi kaapeli-TV:n lisäpalveluna.

 

Yhteyden valinta: kiinteä nettiyhteys vai mobiiliyhteys?

Kiinteä laajakaista yhdistää kodin internettiin kaapelin avulla. Kiinteä laajakaista on tasalaatuinen, varmasti toimiva ja taatusti nopea. Se ei pätki, vaikka käyttäjiä olisi useampikin.

Mobiililaajakaistan kiistaton etu on liikkuvuus – yhteys kulkee mukana siellä missä sitä tarvitaan. Mobiililaajakaista ei kuitenkaan ole aina tasalaatuinen ja voi helposti takkuilla, mitä enemmän alueella on käyttäjiä.

Lue lisää artikkelistamme.

Kuinka nopean nettiyhteyden tarvitsen?

Tarvittava yhteysnopeus riippuu erittäin paljon käyttötarkoituksesta sekä käyttäjämäärästä. Yleinen käsitys on, että pelaaminen vaatisi nopeaa yhteyttä ja suurta siirtokapasiteettiä. Tämä on hieman väärä luulo, sillä pelaamisessa tärkeintä on häiriötön ja viiveetön yhteys, joka on todellisuudessa eri asia kuin nopea (suuren siirtokapasiteetin omaava) yhteys. Viive, tai toiselta kutsumanimeltään lagi, tarkoittaa sitä aikaa joka kuluu käyttäjän tekemän toiminnan siirtymisessä toiseen päähän, palvelimelle. Toki on totta, että nopea yhteys ei ruuhkaudu yhtä helposti kuin hitaampi ja siksi nopea yhteys säilyttää matalan viiveen vaikka ympärillä olisi muitakin käyttäjiä.

Eniten nettiyhteyttä kuormittavia toimia ovat esimerkiksi videoiden katselu ja tiedostojen lataus. Videokäytössä, esimerkkeinä Yle Areena tai vaikkapa Netflix, vakaa ja nopea nettiyhteys mahdollistaa sekä pätkimättömän kuvan että paremman kuvanlaadun. Tiedostojen lataamisessa puolestaan ero on täysin suoraan verrannollinen yhteysnopeuteen: 50 megan yhteydellä tiedoston lataaminen kestää tuplasti pidempään kuin 100 megan nopeudella.

Etätyökäytössä matala viive on yleisesti ottaen tärkein tekijä, mutta joissakin töissä joudutaan myös lataamaan sekä lähettämään isoja tiedostoja – esimerkiksi videotiedostoja ja kuvia.

Yleisesti ottaen kannattaa kiinnittää huomiota yhteysnopeuden vakauteen ja mahdolliseen vaihteluväliin. Valtavan maksiminopeuden, mutta samalla myös suuren vaihteluvälin omaava yhteys saattaa todellisuudessa olla huonompi käyttää kuin näennäisesti puolet hitaampi, mutta vakaampi yhteys. Esimerkiksi pitkän matkan langattomissa yhteyksissä on normaalia, että yhteysnopeuteen vaikuttavat erilaiset ympäristötekijät – sääolosuhteet, käyttäjämäärät, lehdet tai lumi puissa sekä monet muut vastaavat asiat. Nettiyhteyttä hankkiessa kannattaakin tiedustella yhteyden vaihteluväli eikä niinkään kiinnittää huomiota teoreettiseen maksiminopeuteen. Yleisesti ottaen kun yhteys toimitetaan kiinteätä kaapelia pitkin suoraan käyttöpaikkaan asti, nopeus on vakaa – kaapeli on aina kaapeli!

Eri palvelutarjoajat kertovat palvelunsa vaatimat miniminopeudet. Esimerkiksi Yle Areenan paras HD-kuvanlaatu vaatii vähintään 10 megan ja Netflixin paras 4k-kuvanlaatu 25 megan vakaan yhteysnopeuden per käyttäjä. Jos yhteyden maksiminopeus on 150 megaa mutta nopeus ei ole vakaa ja tippuu ajoittain alle vaaditun minimin, kuvan laadussa huomaa vaihtelua sekä mahdollisesti jopa pätkimistä. Tästä voidaan laskea myös vaadittu miniminopeus: kahdelle yhtäaikaiselle käyttäjälle Netflixin paras kuvanlaatu vaatii 2×25 megaa eli yhteensä vähintään 50 megaa.

 

Löydä sinulle sopiva laajakaistan nopeus

Kiinteän laajakaistan valinnan tärkein kriteeri on sinun ja perheesi netin käyttö. Pienempi nettinopeus riittää, mikäli käytät nettiä harvoin ja pääasiassa vaikkapa sähköpostin kirjoitteluun tai lehtien lukemiseen. Mikäli kuitenkin pelaat aktiivisesti, katsot kaikki TV-ohjelmasi netistä ja latailet säännöllisesti suuria tiedostoja maailmalle, kannattaa sinun valita riittävästi kaistaa ja tarpeeksi nopea laajakaistayhteys.

Laajakaistanopeuksia vertaillessa kannattaa huomioida saatavilla olevien liittymien erilaiset kaistatilat lähtevälle ja tulevalle liikenteelle. Esimerkiksi etätyötä tekevien henkilöiden, jotka lähettävät verkkoon usein isoja tiedostoja, kannattaa erityisesti huomioida lähtevän datan määrä.

Valitse siis liittymäsi tarpeesi mukaan. Tutki eri nopeuksia ja varmista, mikä tekniikka on saatavillasi kotiosoitteeseesi.

Tutustu tarkemmin liittymiimme.

 

Tee laajakaistan nopeustesti

Nopeustestillä (speedtest) mittaat kätevästi käyttämäsi internetyhteyden nopeuden. Liittymän nopeusmittaukset tulee tehdä kiinteällä yhteydellä, tietokone kytkettynä Ethernet-kaapelilla modeemiin. Tällöin saa varmimman tiedon liittymän nopeudesta. WLAN ei ole testauksessa yhtä luotettava, vakaa ja häiriösietoinen kuin Ethernet-kaapeli.

Kiinteää laajakaistaliittymää testattaessa on kolme tärkeää termiä, jotka ovat samankaltaisia, vaikkakin tarkoittavat hieman eri asiaa. Alla olevat ehdot koskevat kiinteää laajakaistaliittymää, jonka mainostettu nopeus on enintään 100 Mbit/s.

  • Mainostettu nopeus (tai maksiminopeus) on se, miten operaattori liittymää markkinoi, millä se myydään sekä nopeus, mihin liittymä enintään kykenee. Tämä on myös nopeus, jonka loppukäyttäjä voi olettaa saavansa esimerkiksi kerran vuorokaudessa.
  • Normaalinopeus on se hyötynopeus, minkä verran liittymästä saa suurimman osan ajasta palvelua käyttäessään.
  • Mininopeus on viestintäviraston suosituksen mukaan 70 % maksiminopeudesta.

Määrityksistä saa lisätietoja Liikenteen turvallisuusviraston sivuilta hakusanoilla ”Nettiyhteyden nopeuteen ja laatuun vaikuttavat tekijät”.

Lue lisää artikkelistamme.

 

Kiinteät laajakaistaliittymät

Kiinteä laajakaista on varma valinta. Kiinteällä laajakaistalla varmistat nopeat nettiyhteydet kotisi vaativiinkin tarpeisiin. Yhteys on nopea ja luotettava, ja voit jakaa sen myös langattomasti kaikille päätelaitteillesi kotonasi.

Tarpeisiisi sopivaa kiinteää laajakaistaliittymää valittaessa kannattaa kiinnittää huomioita seuraaviin:

  • Laajakaistan nopeus: Kaistan on riitettävä koko talouden tarpeisiin – on kyseessä sitten aktiivikäyttäjät, seniorit tai lapsiperheet.
  • Kustannukset: Nettiyhteyden hinta ja liittymän avausmaksu kannattaa huomioida liittymiä vertailtaessa.
  • Saatavilla olevat lisäpalvelut: Maksulliset lisäpalvelut tekevät arjestasi huolettomampaa. Tällaisia ovat esimerkiksi MPY:n laajakaistan lisäpalvelut, kuten tietoturva F-Secure TOTAL tai Digitalkkarin huolenpito- ja asennuspalvelut.
  • Saatavuus: Laajakaistaliittymän valintaan vaikuttavat osoitteeseesi saatavilla olevat tekniikat.

Tutustu MPY:n laajakaistaliittymiin, lisäpalveluihin, hintoihin, ehtoihin ja saatavuuteen verkkosivuillamme.

 

Laajakaistan asennus

Nettiliittymäratkaisusta ja laitteista riippuen ohjeistus vaihtelee aina tapauksittain.

MPY maailma -myymälästämme Mikkelin Mikonkadulta saa kätevästi hommattua niin kiinteät laajakaistaliittymät kuin tarvitsemasi laitteet ja välineet, kuten modeemit.

 

Netti ei toimi

Selvitä ensin, onko vika operaattorin palvelussa vai mahdollisesti omissa laitteissasi.

Operaattorin nettisivuilta kannattaa tarkistaa, onko palvelussa laajemmin häiriöitä. MPY:n häiriötiedotteet löytyvät täältä.

Jos netti ei toimi vain yhdessä laitteessa, mutta toimii normaalisti kaikissa muissa, ongelma on melko varmasti tässä kyseisessä laitteessa tai sen asetuksissa. Kannattaakin käydä läpi laitteen asetukset sekä kokeilla yhteyttä esimerkiksi ethernet -verkkokaapelilla, jos normaalisti on käyttänyt langatonta wifi-verkkoa.

Yhteyden kadotessa kaikista laitteista ongelma puolestaan saattaa olla joko yhteyden muodostavassa laitteessa (modeemi tai reititin). Ensimmäinen toimenpide tässä tilanteessa on laitteiden uudelleenkäynnistys. Ota modeemista ja/tai reitittimestä virta pois muutamaksi minuutiksi ja sen jälkeen kytke virta takaisin päälle. Odota puoli tuntia, kun laitteet hakevat yhteyttä uudelleen. Tämän jälkeen jos netti ei vieläkään toimi, seuraava toimenpide on resetoida laite. Resetointi palauttaa laitteiden alkuperäiset asetukset ja pakottaa ne hakemaan yhteyden uudelleen aivan alusta asti. Resetointi tapahtuu painamalla jollakin kapealla välineellä, esimerkiksi suoristetulla klemmarilla laitteen kyljessä olevaa ”reset” painiketta pohjassa virta päällä yli 30 sekuntia. Resetointi palauttaa myös kaikki muut verkkoasetukset alkuperäisiksi, mukaan lukien esimerkiksi verkon nimi ja salasana.

 

Miksi laajakaista on hidas?

Laajakaistan hitaus saattaa jälleen johtua joko itse yhteydestä, käytettävistä laitteista tai käytössä olevasta sisäverkosta.

Pitkän matkan langattomiin verkkoihin, esimerkiksi mobiileihin 4G- ja 5G-verkkoihin vaikuttavat monet erilaiset ympäristötekijät: sääolosuhteet, muutokset luonnossa ja käyttäjämäärät. Kannattaakin tarkkailla, hidastuuko yhteys jossakin tietyssä tilanteessa: vesisateella, kun lumi tai lehdet tulevat puihin taikka esimerkiksi tiettynä kellonaikana, vaikkapa illalla kun käyttäjämäärä lisääntyy. Saattaa olla, että langaton verkko tai sen tukiasema ruuhkautuu suuren käyttäjämäärän vuoksi.

Myös oma sisäverkko saattaa vaikuttaa yhteyden nopeuteen. Jos se vain on mahdollista, laitteet kannattaa kytkeä ethernet -verkkokaapelilla. Kaapeli on aina kaapeli ja se takaa parhaan sekä vakaimman mahdollisen yhteyden, myös sisäverkossa. Usein ethernet -kaapelin käyttö ei kuitenkaan ole mahdollista, joko etäisyydestä tai itse laitteen liitännöistä johtuen. Tällöin käytetään langatonta wifi-verkkoa, joka on myöskin osaltaan erilaisille vaikutteille altis – vaikka ei läheskään yhtä paljon kuin mobiiliverkot. Wifi-verkon nopeuteen vaikuttavat useimmiten itse langattoman reitittimen laatu, etäisyydet, erilaiset seinämateriaalit sekä joskus myös muut lähistöllä olevat langattomat verkot. Jos laitteita käytetään langattomasti ja laakaista on hidas, kannattaa tutustua kirjoittamaamme kodin langattoman verkon tietopakettiin. Tässä oppaassa kerrotaan erilaisista mahdollisuuksista parantaa ja nopeuttaa langattoman verkon toimintaa.

Vaikkakin harvinaista, on myös mahdollista, että itse yhteydessä on häiriö, joka vaikuttaa sen nopeuteen. Jos aiemmin mainitut sisäverkon parantamiseen tähtäävät konstit eivät auta, kannattaa olla yhteydessä vikapalveluumme. Asiantuntijamme selvittävät ja korjaavat mahdollisen ongelman!

 

Kiinnostaako ylivertainen kiinteä nettiyhteys?

Kiinteä laajakaista kaapeliin tai valokuituun?

Tutustu myös muihin artikkeleihimme: