EtusivuKuluttajilleArtikkelitAiheuttaako television valinta päänvaivaa?

Aiheuttaako television valinta päänvaivaa?

24.5.2021

Televisiokaupoille lähtevien ihmisten on hyvä varmistaa, että uusi televisio vastaa omia tarpeita sekä nykypäivän trendejä. Television valintaan, asennukseen ja käyttöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Uusi DVB-T2-lähetystekniikka on korvannut aiemmin käytössä olleet DVB-T-lähetykset. Antenna Ready HD -merkintä takaa sen, että televisiossa tai digiboksissa on DVB-T2-viritin ja, että se on testattu Suomessa. Lähetystekniikkaan tullut muutos ei koske kotitalouksia, joissa katsotaan televisiota antenniverkon sijaan kaapeli-tv, satelliitti- tai IPTV-lähetyksinä.

Nyt on hyvä hetki miettiä taloyhtiöiden ja kotitalouksien tapaa vastaanottaa TV-lähetyksiä jatkossa, sillä esimerkiksi Etelä- ja Pohjois-Savon alueella MPY Telecom rakentaa vauhdilla valokuituverkkoa ja laajentaa olemassa olevaa kaapeliverkkoa. Valokuitu ja kaapeli-TV mahdollistavat televisiopalveluiden lisäksi erilaiset ratkaisut nettiyhteyksien toteuttamiseksi, mikä lisää mahdollisuuksia nauttia erilaisista televisiopalveluista entisestään!

Taloyhtiöille ja omakotitalouksille tämä tarkoittaa, että verkon piirissa oleville kiinteistöille voidaan siirtää myös TV-palveluiden sisältöä joko suoratoistopalveluita pitkin, mikä vaatii hyvän internet-liittymän, tai perinteistä kaapeli-tv:tä pitkin, jossa on valittavana erittäin kattava lisäkanavatarjonta.

Televisiokaupoille lähtevien ihmisten onkin hyvä varmistaa, että uusi televisio vastaa nykypäivän trendejä. Ratkaisevassa asemassa on joko oma tietoisuus siitä, mitä on ostamassa tai televisiomyyjän tarjoama asiantuntemus. Vielä muutama vuosi sitten Suomessa siirryttiin vauhdilla Full HD -aikakauteen, mutta tästäkin kehitys on jo ajamassa ohitse. Vallitsevia trendejä ovat tällä hetkellä UHD, HDR ja 4K ja tästä terminologian viidakossa onkin oltava tarkkana, sillä vanhentumassa olevia laitteita ei tosiaankaan kannata hankkia.

Mihin kannattaa kiinnittää huomiota television valinnassa?

HDR-teknologia voi katselunautinnon kannalta olla jopa keskeisempi asia kuin 4K-tarkkuus. HDR-kuva vaatii oman tuotantotapansa. Siksi HDR-toistoon kykenevä televisio ei paranna vanhempaa ja ei-HDR:nä tuotettua kuvaa. Ole tarkkana ostoksilla, sillä kaikki HDR-ominaisuudella varustetut televisiot eivät kykene samaan.

Myynnissä on HDR-televisioita, jotka periaatteessa tukevat HDR:ää, mutta eivät täytä Ultra HD Premium standardin vaatimuksia eli puhutaan 4K-televisioista, joiden tarkkuus on neljä kertaa korkeampi kuin Full HD -televisioiden.

UHD, 4k, 4k Ultra vai HD?

Jos haluat varmistua, että televisiossa on todella kaikki ilot, katso tai kysy, onko se Ultra HD Premium hyväksytty. Laitetta ostaessa kannattaa myyjältä varmistaa erilaisten suoratoistopalveluiden toimivuus, sillä ne ovat yksi helpoimpia tapoja saada 4K-sisältöä. Jos kuvaa tuodaan ulkoisesta lähteestä, tulisi televisiossa olla vähintäänkin 2.0-luokan HDMI-liitäntä.

Upean kuvan siirto suoratoistopalveluista edellyttää kylläkin tuhtia nettiyhteyttä: esimerkiksi Netflixin tapauksessa vähintään 25 megatavua sekunnissa ja älytelevisiota, joilla suoratoistopalvelut toimivat. Vaihtoehtoisesti ulkoiset toistovälineet kuten pelikonsolit tukevat nykyään 4K-kuvantarkkuutta.

Full HD vai UHD (4K)?

Kaikki uudet televisiot tarjoavat nykyään vähintään Full HD (1920 x 1080 pikseliä) tarkkuuden. Kannattaa kuitenkin harkita UHD eli Ultra-HD tarkkuutta, josta käytetään myös nimitystä 4K.

UHD-television pikselimäärä on huomattavasti suurempi (3 840 x 2 160 pikseliä) eli kuva on paljon tarkempi kuin Full HD -malleissa. Kannattaa silti muistaa, että pelkkä TV ei vielä riitä, vaan kuvanlaatu riippuu myös sen lähteestä. Vanha VHS-video ei parane, vaikka televisioruutu näyttäisi kuinka paljon pikseleitä.

HDR

HDR (High Dynamic Range) on varsin mielenkiintoinen ja hyödyllinen ominaisuus, joka alkaa löytyä yhä useammista laitteista. HDR parantaa kuvan kontrastia, värit toistuvat luonnollisempina ja kuvasta tulee elävämpi. Kuva näyttää kirkkaalta ja pienetkin yksityiskohdat toistuvat tarkkoina.

HDR ei ole vain television ominaisuus, vaan myös kuvan lähteen ja sisällön pitää olla HDR-yhteensopivaa.

Tarvitsetko apua?

Jo pelkkä television valitseminen voi nykyään olla varsinainen haaste, puhumattakaan sen asennuksesta ja käyttöönotosta.

Me autamme sinua. Digitalkkarimme

  • varmistaa, vastaako nykyinen televisiosi käyttötarkoitustaan
  • kartoittaa käyttötarpeesi ja auttaa tarvittaessa uuden laitteen hankinnassa
  • hoitaa tarvittaessa uuden TV:n asennuksen avaimet käteen -palveluna
  • varmistaa, että osaat käyttää televisiota ensimmäisestä käyttökerrasta alkaen.

Kotona tehtävien palveluiden käyttöä vauhdittaa 40 prosentin kotitalousvähennys, mikä on merkittävä etu kuluttaja-asiakkaalle. Tarkista Digitalkkarien kotiin tehtävien palveluiden saatavuus. 

Television merkitys ja rooli ei vähene tulevaisuudessakaan – siksi sen valintaan, asennukseen ja käyttöön kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Otetaan täysi hyöty irti tämän aikakauden mahdollisuuksista!