Etusivu UUSIAsiakastarinatPäiväkoti Muksula

G.Fast-ratkaisulla toimintavarma nettiliittymä päiväkodin käyttöön

8.8.2022

Mikkeliläinen Päiväkoti Muksula sai nopeammat internetyhteydet käyttöönsä maaliskuussa 2021 ja arki on sujunut sen jälkeen mutkattomasti sekä aikaa on jäänyt siihen olennaiseen – lapsien kanssa olemiseen ja touhuamiseen.

Päiväkoti Muksula on Mikkelissä kodinomaisessa ympäristössä toimiva pieni yhdistyspohjainen päiväkoti. Se on Mikkelin vanhin yksityinen päiväkoti, joka on tarjonnut varhaiskasvatusta ja esiopetusta aina vuodesta 1968 lähtien. Tällä hetkellä lapsia on noin 40 ja työntekijöitä kymmenkunta. Päiväkodin ehdoton valtti on oma keittäjä, mutta plussaa on myös luonnonläheinen sijainti.

Tavoitteena tökkimätön netti

Vanha kivitalo ja vanha ADSL-yhteys toivat haasteita internetyhteyksien sujuvuuteen.

– Tammikuussa 2021 soitin MPY:n asiakaspalveluun, koska nettiyhteytemme pätki ja haittasi päivittäistä työntekoa, kertoo päiväkodin johtaja Kati Huttunen, – MPY:n yritysmyyjä kontaktoi nopeasti takaisinpäin ja aloimme miettimään juuri meidän tarpeisiimme sopivaa ratkaisua.

Tavoitteena oli saada päiväkodille luotettavat, häiriöttömät ja nopeat yhteydet. Vanha puhelinlinjoja pitkin toimiva ADSL -yhteys ei vastannut enää nykypäivän tarpeisiin. Kiinteistössä oli MPY:n kuitu valmiina, mutta sitä ei ollut otettu käyttöön sisäverkon puuttumisen takia. Haaste ratkaistiin ottamalla käyttöön uudenlainen G.Fast-tekniikka, joka mahdollisti nopean ja kilpailukykyisen laajakaistayhteyden päiväkodille puhelinlinjoja pitkin.

Mikä on G.Fast ja mitä hyötyä se toi päiväkodille?

G.Fast-ratkaisu on melko yksinkertainen. Se on itse asiassa kiinteistön kellariin asennettava keskitin. Siihen yhdistetään kiinteistöön tuleva kuitu ja rakennuksen eri kerroksiin kulkevat kuparikaapelit. Kuparikaapelin toisessa päässä on modeemi, joka muuttaa yhteyden nopeaksi laajakaistaksi.

Tämä on suositeltava ratkaisu, jos kiinteistöön halutaan kiinteä, nopea ja varma internetyhteys ilman sisäverkon saneeraukseen liittyviä investointeja.

– Päiväkoti Muksula on tässä kaupungin vuokratalossa enää maksimissaan pari vuotta, ja sisäilmaongelmien takia etsimme jo aktiivisesti uusia tiloja. Niinpä G.Fast oli järkevä valinta internetyhteyden sujuvuuden parantamiseen, toteaa Huttunen.

Tässä ratkaisussa kiinteistön kaikki asukkaat ja kiinteistössä toimivat yritykset voidaan kytkeä G.Fast-keskittimeen, ja näin kaikki halukkaat pääsevät hyödyntämään vakaata uutta teknologiaa. Jos asiakkaalla ei ole muuta vaihtoehtoa toteuttaa nopeaa ja varmaa liittymää, niin silloin kannattaa kiinteistön osalta tehdä päätös siirtyä G.Fast-aikaan.

– Tällä tekniikalla voidaan kiinteistöissä, joissa on laitetilassa MPY:n kuitu saatavilla mahdollistaa realistisesti 50M-500M -yhteydet, teoriassa jopa 1G-yhteydet, kertoo MPY Telecomin tuote- ja kehityspäällikkö Sami Tiainen tyytyväisenä.

– Asennamme G.Fast-keskittimiä tarvepohjaisesti kiinteistöihin ja Päiväkoti Muksula on ollut ensimmäisten joukossa ottamassa käyttöön uuden teknologian mahdollistamaa toimintavarmaa liittymää, jatkaa Tiainen.

Toimiva netti vapauttaa aikaa perustehtäville, kun ei tarvitse tuskailla hitaan ja pätkivän netin kanssa. Korona-aikana päiväkodissa on otettu uusia toimintatapoja käyttöön, ja henkilökunnan kokoukset ovat sujuneet vauhdikkaasti Teamsin välityksellä. Myös lasten TVT-kasvatus on tullut lähemmäs arkielämää. Tieto- ja viestintätekniikkaan sekä laitteisiin tutustuminen on ollut luontevaa, kun pidämme Teamsin kautta yhteyttä entiseen päiväkotikaveriimme Itävallassa. Maailma avartuu, kun tiedetään, miten siellä myydään maitoa tai minkälainen karkkivalikoima sen maan kaupoissa on. Sujuva tekniikka mahdollistaa miellyttävän ympäristön mediakasvatuksen edistämiselle.

Yhteistyö toimi kaikissa vaiheissa

Päiväkoti Muksulalle hyvin toimiva nettiyhteys sekä rehti kommunikointi MPY:n kanssa on ollut tärkeää.

– Myyjän kanssa yhteistyö sujui mallikkaasti. Asioista puhuttiin ymmärrettävästi eikä meidän päätä sekoitettu millään ammattislangilla. Laitetoimituksen pienestä aikatauluviiveestä kerrottiin rehellisesti ja tuli fiilis, että MPY etsii aidosti ja asiantuntemuksella parhaat ratkaisut meitä kuunnellen, Huttunen tiivistää.

G.Fast-yhteys alkoi toimia maaliskuussa, kaksi kuukautta ensimmäisen yhteydenoton jälkeen. Langaton lähiverkko (WLAN) ei jaksa kuitenkaan kantaa nykyisillä laitteilla talon päästä päähän, joten muutaman kympin investointi on tulossa vielä IT-laitteisiin. Hankittava WLAN-verkon lähetin tulee pidentämään langattoman verkon kantomatkaa ja parantaa näin entisestään internetyhteyttä.

Kumppanuudella on väliä

MPY:llä on monivuotinen kumppanuus Päiväkoti Muksulan kanssa ja yhteydenpito on ollut aina helppoa. Päiväkodin johtajan mukaan oli loogista ottaa yhteyttä juuri MPY:n asiakaspalveluun, ei käynyt edes mielessä kontaktoida muita palveluntarjoajia.

– Paikallisuus on meille tärkeää. Luotettava, lähellä oleva yritys, hyvä asiakaspalvelu ja nopea reagointi. Siinä on sujuvan yhteistyön kivijalka. MPY:tä voi ilolla suositella muillekin, summaa Huttunen tyytyväisenä.

– Ja olihan ne myyjän tuomat tuoreet pullat kiva yllätys, jatkaa Huttunen vielä tuntemuksiaan.

Päiväkoti Muksula etsii jo kuumeisesti uusia tiloja, sillä nykyisessä osoitteessa saadaan olla nykytiedon mukaan enintään muutama vuosi. Vahva tavoite on löytää pikimmiten uudet tilat, joissa voi jatkaa hedelmällistä yhteistyötä jatkossakin ja turvata sujuvat yhteydet niin työntekijöille kuin lapsillekin.