Leipomobisneksessä ICT on elinehto

5.8.2022

Moilas Oy on pitkän linjan suomalainen ruoantuottaja, joka on valikoimansa mukana kasvanut kansainvälisiin mittoihin. Yhtiö vie vuosittain 25 miljoonan euron liikevaihdosta viiden miljoonan euron verran leipomotuotteita ympäri Eurooppaa. Moilasen gluteenittomat tuotteet olivat ensimmäisiä keliakiatuotteita Suomessa ja nyt kysyntä on kasvanut myös kansainvälisillä markkinoilla.

Tehokas IT-infrastuktuuri ja tietoverkkopalvelut ovat mahdollistaneet modernit tuotantolinjat ja automatisaation, jonka ansiosta Moilas Oy:n leipomot ovat markkinoiden nykyaikaisempia.

Moilas Oy:n leipomotuotteet ovat tuttuja kaikille meille herkkusuille: valikoimiin kuuluu makoisien ruokaleipien ja herkullisten piirakoiden lisäksi kahvileivät ja mittava määrä erilaisia gluteenittomia tuotteita. Yhtiöllä on useita eurooppalaisia sertifikaatteja gluteenittomista tuotteistaan ja niiden kysyntä kasvaa koko ajan. Moilas Oy:n alkujuuret ovat yhtiön kantaäidissä Saimi Moilasessa, joka perusti kotileipomon vuonna 1955 ja myi tuotteitaan Pieksämäen torilla. Noista päivistä lähtien tuotanto on laajentunut ja valikoima kasvanut. Yhtiö on tunnettu innovatiivisesta tuotekehityksestään ja ketterästä toiminnastaan, jotka toimitusjohtaja Timo Savolaisen mukaan ovat olleet yhtiön vahvuuksia alusta alkaen.

Tehokas IT-infrastuktuuri ja tietoverkkopalvelut ovat mahdollistaneet modernit tuotantolinjat ja automatisaation, jonka ansiosta Moilas Oy:n leipomot ovat markkinoiden nykyaikaisempia.

– Moilas Oy on ollut pakaste- ja gluteenittomien tuotteiden edelläkävijä jo vuosikymmenten ajan. Pakastetuotteissa meillä on edelleen kaksinumeroiset kasvuluvut ja myös riisipiirakoista on vuosien aikana kasvanut markkinoiden hittituote, joka puhuttelee yhä nuorempia kohderyhmiä. Tänä vuonna leipomoiltamme lähtee maailmalle yli 60 miljoonaa karjalanpiirakkaa, Timo Savolainen toteaa.

Digitalisaatio mahdollistaa nopeat liikkeet

MPY Yrityspalveluilla ja Moilas Oy:llä on pitkäaikainen asiakassuhde, joka on vuosien myötä laajentunut nopeista yritysverkkoratkaisuista virtuaalipalvelinten valvontaan, ylläpitoon sekä varmistukseen. Palvelimista osa on MPY:n Katakri-serfioidussa konesalissa ja osaa hallinnoidaan verkon yli Moilas Oy:n omissa tiloissa. MPY tarjoaa Moilas Oy:lle IT-infrastruktuuriin, tietoverkkoihin sekä asiantuntijatyöhön liittyvät palvelut ja on mukana yritys-ICT:n kehitysprojekteissa.

– Nykyteknologia ja digitalisaatio tarjoavat enemmän mahdollisuuksia, jolloin voimme toimia tapamme mukaan nopealiikkeisesti ja olla markkinoilla askeleen edellä. Esimerkiksi sosiaalisen median kautta olemme entistä lähempänä asiakkaitamme, Savolainen painottaa.

Digitalisaatio näkyykin vahvasti yhtiön toiminnassa aina markkinoinnista tuotantoon asti. Tehokas IT-infrastuktuuri ja tietoverkkopalvelut ovat mahdollistaneet modernit tuotantolinjat ja automatisaation, jonka ansiosta Moilas Oy:n leipomot ovat markkinoiden nykyaikaisempia. Yritys on digitalisoinut tuotantolinjaansa ennakkoluulottomasti ja rohkeasti. Kamerat valvovat tuotantoa koko ajan ja isot digitaulut näyttävät leipureille yhdellä vilkaisulla koko linjan toiminnan, jolloin kaikki tukokset voidaan eliminoida välittömästi. Ja langaton verkko lähettää tietoa eteenpäin erittäin nopeiden yhteyksien välityksellä. Yhtiö hioo tuotantolinjansa lisäksi myös järjestelmiään koko ajan ja tavoitteena on esimerkiksi, että mahdollinen hävikki nähdään reaaliaikaisesti ja siihen voidaan puuttua heti. Myös reseptiikka ja sen uudistukset saadaan nopeasti testipöydältä käytäntöön.

Ei sataa kasvotonta, vaan tutut ammattilaiset

Moilas Oy:lle hyvin toimiva ICT mahdollistaa koko toiminnan ketjun – lounasravintolassa ei myydä lounastakaan ilman tietotekniikan apua. IT-asiantuntija Janne Kortelaisen mukaan yhteistyö MPY:läisten kanssa on toiminut erittäin hyvin. Kortelaisen mukaan MPY on pääkumppani kaikissa isoissa projekteissa, joissa tarvitaan asiantuntijatyötä.

– Olemme toisillemme merkittäviä kumppaneita. Tiedän, että jos meillä on ongelmatilanteita, saan apua toisilta asiantuntijoilta. Ei ole sataa kasvotonta, vaan tutut ammattilaiset, jotka reagoivat ja auttavat. Kaikkiin ongelmatilanteisiin on aina löydetty ratkaisu. ICT:n merkitys kasvaa toiminnassa koko ajan ja kun asiat hoitaa hyvin, se tuo toimintaan jatkuvuutta. Arvostan henkilökohtaisia kontakteja ja sitä, että palvelut toimivat, Kortelainen tiivistää.

Moilasen Leipomokonserni – Rakkaudella, rehdisti ja hyvistä raaka-aineista -periaate on ohjannut toimintaamme siitä saakka, kun leipomomme aloitti toimintansa 58 vuotta sitten. Perheyrityksemme on kasvanut yhdeksi Suomen suurimmista leipomoista ja yhteensä 130 työntekijän konserniksi johon kuuluvat Moilas Oy, Moilas Leipomo Oy ja Oy Moilas GF Ltd.

Yrityksemme sijaitsee Naarajärven rannalla Pieksämäen kunnassa kahdessa erillisessä leipomorakennuksessa. Meiltä toimitetaan tuotteita kotimaan lisäksi muun muassa Ruotsiin, Norjaan, Tanskaan, Irlantiin, Hollantiin, Unkariin ja Italiaan. Aloitimme gluteenittomien tuotteiden valmistuksen 1985 ja olemme alan markkinajohtaja Suomessa.