Hirvensalmella rakennetaan tulevaisuutta nopeiden yhteyksien avulla

5.8.2022

Hirvensalmen kunta on rakentanut parhaita olosuhteita niin yrittämiselle kuin asumiselle päämäärätietoisesti ja sinnikkäästi. Kehitystyö on palkittu niin vahvalla kuntataloudella kuin positiivisella näkyvyydellä koko Suomen mittakaavassa.

ICT-palvelujen tuottamisessa ja valokuiturakentamisessa Hirvensalmen kunta on luottanut MPY:n asiantuntijuuteen jo usean vuoden ajan. Yhteistyön perusta on muurattu luottamukselle ja asiantuntijuudelle, jossa tunnetaan hyvin asiakkaan tarpeet.

Jo viiden kesän ajan Hirvensalmi ja kartanohotelli Satulinna ovat olleet näyttämönä supersuositulle Vain elämää -viihdeohjelmalle, jossa suomalaisartistit rakentavat uusia tulkintoja toistensa hittikappaleista. Joka syksy ohjelma on kerännyt kotisohvien äärelle parhaimmillaan lähes 900 000 katsojaa seuraamaan artistien kesänviettoa Hirvensalmella ja sen kauniissa järvimaisemissa.

Ohjelma on vain vahvistanut sitä mielikuvaa, jonka hirvensalmelaiset itse ovat tienneet kaiken aikaa – he asuvat yhdessä Suomen kauneimmassa ja vehreimmässä kunnassa, jossa järvimaisemaa ja vettä riittää lähes kaikille halukkaille.

Reilun 2 400 asukkaan kunnassa kesämökkejä on lähes 3 000 eikä määrä ole vähenemään päin, kun moni kesäkuntaansa ihastunut on jäänyt pysyvästi asumaan sinne ja tekemään töitä hyvien yhteyksien päästä.

Valokuituyhteys yrittäjyyden mahdollistajana

Hirvensalmi onkin juuri sopivan matkan päässä isommista kaupungeista kuten Lahdesta, Jyväskylästä ja Mikkelistä. Työntekemisen niin kotoa kuin kesämökiltä käsin mahdollistaa muutama vuosi sitten Hirvensalmelle rakennetut nopeat valokuituyhteydet, joiden ansiosta tehokas verkon käyttö on kunnassa arkipäivää. Valokuituyhteys luo maaseudulle niin yrittämisen kuin toimeentulon saamisen mahdollisuuden verkon välityksellä.

– Tänä päivänä verkkoyhteyksien pitää olla nopeat: tietoliikenne yhdistää meidät välittömästi täältä Puulan rannalta niin Senaatintorille kuin ympäri maailmaa. Yhteydenpidon takia ei tarvitse lähteä kaupunkiin, kun kaikki samat nettipalvelut ovat käytettävissä myös vapaa-ajan asunnolta käsin. Tässä on samalla kysymys myös elinkeinopolitiikasta: kunnan on luotava edellytykset yrittäjyydelle. Myös vapaa-ajan näkökulmasta on tärkeä saada esimerkiksi nuoret viihtymään mökeillä, kiteyttää Hirvensalmen kunnanjohtaja Seppo Ruhanen valokuituinvestointeja.

– Vielä ei edes ymmärretä mitä digitalisaatio tuo mukanaan ja mitä tämä kaikki on vaikka viiden vuoden kuluttua. Häiriötön ja katkoton verkkoyhteys mahdollistaa vanhusten kotiasumisen pidemmän aikaa, kun verkon yli voidaan huolehtia heidän hyvinvointinsa seuraamisesta. Tätä kautta voi varmasti sanoa sen, että terveys- ja turvallisuuspalvelut ovat kasvava alue. Ja kukaan ei varmasti halua, kun on kyseessä oma terveys, että nettiyhteys pätkii kriittisellä hetkellä, Ruhanen painottaa.

Pienen on oltava muita ketterämpi

Kunnanjohtajan mielestä digitalisaation keskellä sisäisen tiedonkulun ja viestinnän rooli on kasvanut entistä tärkeämpään osaan. Rutiinien kuten taloushallinnon ja esimerkiksi palkanlaskennan on sujuttava kaikissa tilanteissa ja kustannukset eivät saa karata käsistä. Ruhasen mukaan pienikokoisen kunnan on oltava muita ketterämpi ja ennakkoluulottomampi uusien ratkaisujen tutkimisessa.

– Esimerkiksi järjestelmätoimitusten suhteen pienempiä kuntia ei ole kuunneltu suunnittelussa riittävästi: tietojärjestelmät on tänä päivänä rakennettu suurien kuntien ehdoilla ja ne ovat hyvin usein kohtuuttoman laajoja, kankeita ja kalliita. Pitäisi rakentaa kevyempiä ratkaisuja. Keskeisessä roolissa ovat niin asianhallintajärjestelmien ja taloushallintaan liittyvät järjestelmät.

– Mitä huomaamattomammin järjestelmä toimii, niin sen paremmin se vapauttaa niin taloudellisia kuin henkisiä resursseja. Ne hetket, kun tärkeimmissä järjestelmissä on katkoja, ovat aina tuskaisia, Ruhanen miettii.

”Rakennetaan yhteistä ympäristöä kuin omaa”

MPY on toiminut Hirvensalmen kunnan ICT-kumppanina jo pitkään. Hirvensalmen palvelukokonaisuuteen kuuluu niin laitetoimituksia, palvelin- ja tietoverkkopalveluja, ylläpitoa ja kehitystä sekä Service Desk-palveluja kuin myös IT-lähitukea kunnan henkilöstölle. Kunnalla ei ole omaa IT-henkilöstöä, vaan palvelut on ulkoistettu. MPY huolehtii myös Hirvensalmen eri järjestelmien palvelinalustojen toiminnasta sekä pyrkii ennakoimaan tarpeita ja kehittämään kunnan IT-ympäristöä.

– Kumppanuus perustuu luottamukseen ja se rakentuu uskottavasta sekä vahvasta ammattitaidosta ja siitä, että kumppanilla on realistinen taju palvelukokonaisuudesta, mitä asiakas tarvitsee. MPY:n kanssa pitkäaikainen yhteistyö on toiminut aivan loistavasti. Kun puhutaan syvällisestä kumppanuudesta, sillä tarkoitetaan, että eletään ja rakennetaan yhteistä ympäristöä kuin omaa, Ruhanen linjaa.

Hirvensalmi sijaitsee eteläisessä Järvi-Suomessa Puulaveden äärellä, Jyväskylän, Mikkelin ja Heinolan välisellä alueella. Hirvensalmelle on hyvät kulkuyhteydet eri puolilta Suomea. Matkaa esimerkiksi Helsingistä kertyy vain reilut 200 km ja Jyväskylästä noin 100 km. Kunnan pinta-ala on 745 km², josta vesistöä on 273 km². Rantaviivaa on 1360 km ja järviä yhteensä 127, joista Suomen 8. suurin järvi on Puulavesi.