EtusivuAsiakastarinatHelsingin kaupunginteatteri

MPY Yrityspalvelut Helsingin kaupunginteatterin uuden tietoverkon toteuttajana

5.8.2022

MPY vastasi Helsingin kaupunginteatterin peruskorjauksen yhteydessä tietoverkkokokonaisuuden toteuttamisesta teatterikiinteistöön. Palveluun kuului teatterin tietoverkon uusiminen, kahdennetut tietoverkot sekä palomuurit niin esitystekniikan ylläpitoon kuin toimistokäyttöön sekä teatterin langaton lähiverkko. Lisäksi laajaan kokonaistoimitukseen sisältyy myös Helsingin Kaupunginteatterin tietoverkkopalvelujen hallinta- ja valvontapalvelujen tuottaminen.

Helsingin kaupunginteatterille toimitettu vaativan tason sisäverkko- ja langaton lähiverkkopalvelu luo vahvan kivijalan teatterin tietoverkkotarpeille myös tulevaisuuden tarpeita silmällä pitäen.

– Kyseessä oli erittäin haastava erikoiskohde, jossa oli normaalin toimistoverkon tarpeiden lisäksi erityiset teatteritekniikan tarpeet sekä vaativat langattoman verkon tarpeet. Teatterissa on tiloja lähes 28.000 m2, jotka piti kattaa langattomilla verkoilla ja lisäksi pitää huolta, että suurella näyttämöllä 1000 ihmistä voi helposti olla WLAN-verkossa, toteaa Helsingin kaupunginteatterin tekninen johtaja Antti Rehtijärvi.

Verkon kattavat ominaisuudet ovat päässeet hyvin näkyville Helsingin kaupunginteatterin suurmusikaalissa Myrskyluodon Maijassa.

Esitystekniikan tarpeisiin suunniteltu verkkokokonaisuus sisältää niin valo- ja kameratekniikan, mediapalvelinten kuin muiden esitysteknisten ratkaisujen yhteensopivuuden. Helsingin kaupunginteatterin sisäverkko on varmistettu erikseen kahdennuksella myös vikasietoisuuden näkökulmasta.

– Esitystekniikan tietoverkot haluttiin rakentaa mahdollisimman vikasietoisiksi ja jokaiseen jakamoon hankittiin kaksi identtistä kytkintä, sillä jos vikatilanne tapahtuu lähellä esitystä tai esityksen aikana, niin ei ole aikaa etsiä varalaitetta vaan siirrytään käyttämään valmiina olevaa varalaitetta, Rehtijärvi toteaa.

Vaativa kokonaisuus testattiin tarkasti etukäteen FAT-testauksilla (Factory Acceptance Test), joilla varmistettiin teatterin ääni- ja kuvalaitteiden yhteensopivuus tulevan tietoverkon kanssa. Testien hyväksynnän jälkeen laitteiden sijoitus ja asennus arvokiinteistöön tehtiin tarkkojen arkkitehtuuristen vaatimusten perustella. MPY Palvelut huolehti myös tietoverkon käyttäjäkoulutuksista sekä käyttöönottovaiheessa myös verkkopalvelun valvonnasta ja hallinnasta.

– Kaikki tietoverkkoliikenne on keskitetty MPY:n toimittamien laitteiden ja verkonvalvonnan alle ja tämä mahdollistaa sen, että MPY:llä on aina ajantasainen tieto verkosta käytettävissään. MPY oli kumppanina erittäin ammattitaitoinen ja joustava. Projektinhallinta ja kommunikointi asiakkaan suuntaan oli ensiluokkaista koko projektin ajan ja lisäksi MPY sopeutui erinomaisesti poikkeuksellisen haastaviin työmaaolosuhteisiin. Vahva suositus kaiken kaikkiaan vastaaviin projekteihin, Helsingin kaupunginteatterin tekninen johtaja Antti Rehtijärvi toteaa.